21-02-2020

Inzet Qlik Sense helpt ziekenhuizen bij logistieke processen

Deel dit bericht

Qlik ondersteunt samen met E-mergo Zorgservice XL bij het volledig datagestuurd maken van de organisatie. Zorgservice XL is expert op het gebied van logistiek en inkoop voor de gezondheidszorg. Als non-profit organisatie helpt Zorgservice XL zorgverleners bij het vinden van de balans tussen de beste zorg en kostenefficiëntie. Dankzij Qlik Sense stroomlijnt Zorgservice XL haar eigen inkoop, logistiek en factuurverwerking.

De zorgsector staat op veel vlakken onder druk. Door een gebrek aan personeel wordt de zorgsector geconfronteerd met een uitdaging op het gebied van werving en selectie. Bovendien nemen de kosten binnen de zorg toe. Ziekenhuizen moeten afdelingen verplaatsen, afstoten of zelfs sluiten omdat ze financieel niet meer levensvatbaar zijn. Zorgservice XL ontzorgt diverse Nederlandse ziekenhuizen door het complete logistieke en inkoopproces te verzorgen. Deze ziekenhuizen kunnen daardoor taken afstoten naar Zorgservice XL en besparen bovendien op kosten dankzij een slim inkoopbeleid.

Als vaste partner van Zorgservice XL ondersteunde E-mergo de organisatie bij de selectie van de juiste tool om de transformatie te realiseren. Op advies van E-mergo koos Zorgservice XL voor Qlik Sense als Business Intelligence-tool en zijn de tools die het bedrijf eerder gebruikte volledig uitgefaseerd. Door gebruik te maken van Qlik Sense is de kwaliteit van de rapportages toegenomen en is de beschikbare data nu volledig transparant: gegevens kunnen niet meer gemanipuleerd of verkeerd geïnterpreteerd worden. Tevens werkt Zorgservice XL met overzichtelijke dashboards waarmee ze dankzij vernieuwde inzichten scherpe KPI’s kunnen opstellen. Hierdoor kunnen medewerkers hun werk beter uitvoeren en is wat ze doen veel beter te monitoren en te meten voor alle betrokken stakeholders in de ziekenhuizen.

Datagedreven aanpak
Qlik Sense is de BI-oplossing van Qlik om data transparant en zichtbaar te maken en verbanden te leggen in de data. Deze data kan vervolgens met behulp van AI en intelligente functies tot in de kleinste details geanalyseerd worden. Dankzij de gebruiksvriendelijke dashboards kunnen de inzichten ook eenvoudig gedeeld worden in de organisatie. Medewerkers kunnen zelf overzichten maken zonder daarvoor technische kennis nodig te hebben.

Algemeen directeur Marc van Corven van Zorgservice XL ziet ook hoe de nieuwe datagedreven aanpak van het bedrijf voordeel oplevert voor de samenwerking met haar klanten: “De verschillende ziekenhuizen waar we mee samenwerken hebben toegang tot onze Qlik-omgeving. Dat betekent dat zij rapportages kunnen maken en downloaden. Zo doen ook zij nieuwe inzichten op. Samen met de ziekenhuizen optimaliseren we vervolgens hun logistieke gedrag. Dat resulteert in een efficiëntieverhoging die voor ziekenhuizen noodzakelijk is; er is immers al genoeg druk op de zorgsector.”

Partners