03-02-2020

TU/e start na zomer met twee nieuwe AI master-opleidingen

Deel dit bericht

De TU/e wil komend collegejaar twee nieuwe masteropleidingen starten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het gaat om de zelfstandige master Data Science and Artificial Intelligence (DS&AI), aangeboden door de faculteit Wiskunde & Informatica, en mastertracks onder de noemer Artificial Intelligence for Engineering Systems (AIES) bij Werktuigbouwkunde en Electrical Engineering die op termijn een interfacultaire masteropleiding moeten gaan vormen.

Artificial Intelligence for Engineering Systems is in het bijzonder gericht op toegepaste kunstmatige intelligentie. De opleiding DS&AI zal daarentegen een meer fundamenteel karakter hebben, vertelt universitair hoofddocent Dirk Fahland, die nauw betrokken is bij de totstandkoming van het programma. “Het wordt de eerste master in Nederland waarin Data Science en Artificial Intelligence worden gecombineerd.”
Er was volgens Fahland aan de TU/e behoefte aan een zelfstandige master rond de technische kant van Data Science, in aanvulling op de master Data Science & Entrepreneurship die samen met Tilburg University wordt aangeboden. “De combinatie van Data Science met AI is logisch, omdat beide disciplines tegenwoordig nauw verweven zijn.” Daarnaast sluit de opleiding goed aan op de ambities van de universiteit, die met de oprichting van het Eindhoven AI Systems Institute (EAISI) flink inzet op kunstmatige intelligentie.

Het voornaamste doel van de opleiding DS&AI is om ‘AI engineers’ op te leiden die in staat zijn om betrouwbare systemen te bouwen met oog voor de mensen die ze zullen gebruiken, vertelt Fahland. “Dat is bijvoorbeeld van belang voor de hightechsystemen die hier in de regio worden ontwikkeld, waarbij hoge eisen worden gesteld aan betrouwbaarheid.” De studenten moeten problemen van verschillende kanten kunnen bekijken en krijgen daarom een brede basis, met onder meer vakken over de fundamenten van kunstmatige intelligentie, datavisualisatie, ethiek, algoritmiek, data mining en management, en machine learning.

Accreditatie
Voor de opleiding DS&AI is na groen licht van het ministerie van OCW op 6 januari een aanvraag ingediend voor accreditatie bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Aangezien de NVAO-beoordeling tot zes maanden op zich kan laten wachten, is het echter nog niet zeker dat de opleiding inderdaad in 2020 al van start kan gaan.

Geïnteresseerde studenten wordt daarom aangeraden om zich in te schrijven voor de bestaande mastertrack Data Science in Engineering (DSiE) van Wiskunde & Informatica en vervolgens over te stappen naar de nieuwe DS&AI. Daarvoor moeten deze studenten wel aan de toelatingseisen voor DS&AI voldoen, die iets afwijken van die voor DSiE. Als de accreditatie op tijd wordt toegekend, kunnen deze studenten al direct bij aanvang van het nieuwe collegejaar instromen bij DS&AI; anders zou dit een jaar later worden.

Het plan is om de genoemde mastertrack DSiE uit te faseren nadat de zelfstandige master DS&AI officieel van start is gegaan: er zullen dan geen nieuwe studenten meer worden toegelaten tot deze mastertrack.

Mastertracks EE en Wtb
Voor de nieuwe mastertrack Artificial Intelligence for Engineering Systems, is geen aparte accreditatie nodig, omdat het niet om een zelfstandige opleiding gaat. Deze zal dus sowieso in september 2020 van start gaan in twee varianten bij Electrical Engineering en Werktuigbouwkunde. Volgens beleidsmedewerker Jan Vleeshouwers van EE is het plan wel om beide mastertracks daarna zo snel mogelijk om te vormen tot een zelfstandige, interfacultaire master. “In het ideale geval lopen de mastertracks maar een jaar, en stromen de studenten daarna door naar de nieuwe master.”

Partners