15-01-2020

Cloud-native MariaDB Platform X4 ondersteunt nieuwe generatie smart applicaties

Deel dit bericht

MariaDB Corporation heeft de beschikbaarheid aangekondigd van MariaDB Platform X4, een cloud-native, open source database die het voor ontwikkelaars eenvoudiger maakt om moderne applicaties te bouwen met behulp van slimme transacties en cloud-native data-opslag.

Moderne toepassingen vereisen toegang tot enorme hoeveelheden gegevens die zijn geoptimaliseerd voor analytische query’s en machine learning-modellen, zodat transacties kunnen worden uitgebreid met datagedreven inzichten die ze in smart transacties veranderen. Met een nieuwe soort slimme engine en een aanzienlijk vereenvoudigd ontwerp wil MariaDB Platform X4 slimme transacties in handen van iedereen leggen, inclusief de miljoenen ontwikkelaars die MariaDB al gebruiken voor transactional-only workloads.

Dual storage layout
"Het gebruik van mobiele apparaten en het snelle veranderingstempo van technologie hebben de manier waarop we omgaan met applicaties en wat we ervan verwachten fundamenteel veranderd", zegt Gregory Dorman, vice-president van gedistribueerde systemen en analyses bij MariaDB Corporation. "Dit stelt verschillende eisen aan de manier waarop deze moderne applicaties werken. De kunst is om de smarts toe te voegen zonder de prestaties van transacties te beïnvloeden. Daarom hebben we een dubbele storage layout voor data geïmplementeerd: rijen gebaseerd op transacties en kolommen voor echte analyses. MariaDB Platform X4 is een enorme stap om moderne applicaties gemakkelijk te ontwikkelen te maken en biedt iedereen de mogelijkheid om de voordelen te ervaren zonder een grote investering vooraf."

Tegenwoordig draaien de meeste web- en mobiele applicaties op ‘domme transacties’ of eenvoudige create, read, update en delete (CRUD) bewerkingen met een paar complexe query’s. Met slimme transacties profiteren applicaties van echte analyses voor, tijdens en/of na een transactie. Toepassingen die gebruikmaken van slimme transacties kunnen anticiperen op gebruikersbehoeften, context creëren om nuttiger te zijn en profiteren van uitgebreide historische gegevens om uitkomsten te voorspellen voor betere besluitvorming of automatisering.

MariaDB was ooit alleen haalbaar voor teams die zich dure hardware en oplossingen zoals Oracle of Microsoft konden veroorloven, en is nu de eerste die slimme transacties beschikbaar maakt voor de massa. Het is gemakkelijk te gebruiken voor moderne applicatie-ontwikkeling op commodity hardware en in de cloud. Vanaf de volgende versie van MariaDB Community Server wordt de mogelijkheid om slimme transacties uit te voeren meteen inbegrepen. Miljoenen ontwikkelaars krijgen via Linux-distributies, Docker Hub en directe downloads toegang tot historische gegevens en realtime analyses die nodig zijn om slimme transacties aan te sturen.

Cloud-native
Vergelijkbaar met nieuwere analytische oplossingen zoals Snowflake, implementeert MariaDB Platform X4 een cloud-native uitgesplitste architectuur voor analyse met behulp van een API die compatibel is met AWS S3 voor tot 70 procent kostenbesparing op blokopslag, 99,999999999 procent duurzaamheid en 99,99 procent beschikbaarheid, storage over meerdere zones en onbeperkte opslagcapaciteit. In tegenstelling tot pure analytische cloud-native oplossingen, gebruikt MariaDB Platform X4 ook blokopslag, zoals AWS EBS, voor snelle transacties samen met objectopslag, zoals AWS S3, voor snelle en schaalbare analyses.

Nieuw materiaal om ontwikkelaars
MariaDB Platform X4 geeft ontwikkelaars toegang tot enorme verwerkingskracht en meer data dan ooit tevoren, waardoor elke applicatie de kracht van slimme transacties kan benutten. MariaDB publiceert nieuw materiaal om ontwikkelaars te helpen snel moderne applicaties te bouwen met behulp van smart transacties. Nieuwe documentatie omvat installatie- en implementatiegidsen en benhandelt de nieuwe platformfunctionaliteit. MariaDB stelt ook voorbeeldapplicaties beschikbaar op GitHub.

MariaDB Platform X4 is per direct beschikbaar. MariaDB Community Server 10.5 met kolomopslag voor out-of-the-box analytische verwerking komt eind januari beschikbaar.

Partners