15-11-2019

Medewerkers Euramax krijgen meer grip op de planning

Deel dit bericht

Euramax Coated Products is een premium 'coil coater' in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Het bedrijf produceert pre-coated aluminium en staal voor toepassingen in recreatie voertuigen, architectuur, transport en corporate identity design. Euramax werkt al meerdere jaren met SAS Visual Analytics voor dynamische rapportages en analysemogelijkheden. De afgelopen jaren heeft Euramax SAS Visual Analytics op SAS Viya samen met SAS Data Integration uitgerold om verschillende bedrijfsprocessen, zoals de orderplanning, te verbeteren.

De orderplanning van Euramax is constant aan verandering onderhevig. Er komen nieuwe orders bij, of de productieplanning verandert omdat het materiaal bijvoorbeeld te laat wordt geleverd. Bovendien moeten medewerkers met talloze factoren en afhankelijkheden rekening houden, die van invloed zijn op het productieproces en de orderplanning. “Hoe de orders worden ingepland, is compleet afhankelijk van wat de klant precies heeft besteld. Door de vele afhankelijkheden is het namelijk onmogelijk om alles achter elkaar door de machine te jagen. Materialen moeten namelijk langzamer of sneller door de machine heen, dikker of dunner worden gelakt, of bijvoorbeeld twee keer door de machine heen,” aldus Peter Wijers, Manager ICT en BI bij Euramax.

Veel medewerkers van Euramax hebben veel kennis in huis en jarenlange ervaring. “Veel van die kennis is door de jaren heen vergaard en nergens officieel vastgelegd. De oude rotten in het vak weten precies hoe het productieproces in elkaar steekt en met welke factoren ze rekening moeten houden. Daarentegen hebben nieuwe medewerkers die ervaring nog niet”, legt Wijers uit. “Het duurt zeker een jaar of twee voordat ook de nieuwkomers het proces enigszins onder de knie hebben. Bovendien is het bijna onmogelijk, zelfs als ervaringsdeskundige, om alle gevolgen van een beslissing te overzien. Indien een order die voor vandaag gepland stond, bijvoorbeeld omgeboekt wordt naar overmorgen, is het voor mensen vrijwel onmogelijk om de impact op de andere 20 lopende orders goed in te schatten.”

De gevolgen overzien
Het kunnen maken van een weloverwogen beslissing, waarbij alle bepalende factoren zijn ingecalculeerd, zijn belangrijk voor het succes van Euramax. “Voorheen waren onze medewerkers veel brandjes aan het blussen. Dat komt omdat mensen helaas niet alle situaties en de verschillende factoren die meespelen kunnen overzien. Daarom hebben wij de laatste jaren getracht alle benodigde kennis en ervaring te programmeren en alle mogelijke factoren en afhankelijkheden om te zetten naar nullen en enen. Het SAS DI rekenmodel heeft nu nagenoeg net zoveel kennis als onze medewerkers. Het grote verschil is, dat de software wel alles overziet,” aldus Wijers.

Single point of truth
Alle benodigde data van alle lopende orders staat nu in één overzicht waar de hele organisatie mee werkt. SAS DI haalt elke 15 minuten de nieuwe data op uit de verschillende systemen. Van openstaande orders tot werkvoorbereiding, tot de transport- en productieplanning. SAS rekent gelijk uit of er een ‘bedreiging’ is binnen de order en wat voor invloed die bedreiging heeft op andere orders. Indien er een bedreiging wordt geconstateerd door het systeem, krijgt iedereen in de organisatie een melding en wordt er in het SAS Viya VA report rood aangegeven waarom er een probleem is.

“Medewerkers werken tegenwoordig met een SAS Viya VA scherm met 20 tabbladen. Als iemand ergens iets vergeet, of er is ineens een kink in de kabel, dan is driekwart van de organisatie daar vrij snel van op de hoogte. De impact van een wijziging wordt namelijk direct doorgerekend binnen de order. Bovendien kunnen medewerkers nu tijdig reageren op een dergelijke wijziging en een weloverwogen beslissing maken. Zolang niemand een melding krijgt, weten we nagenoeg zeker dat alles vlekkeloos verloopt. Omdat iedereen hetzelfde overzicht ziet en over dezelfde informatie beschikt, worden processen heel transparant,” verklaart Wijers.
Geen stress

De SAS Data Integration software berekent hoelang elke order duurt om te produceren en voorspelt daarmee de weekplanning. Omdat de orderplanning constant verandert, wordt het overzicht elke 15 minuten opnieuw doorgerekend. “Mensen zijn maar mensen en die kunnen nu eenmaal iets over het hoofd zien. We hebben het allemaal druk en zijn met meerdere zaken tegelijk bezig. Een machine heeft geen stress. Nu geven de business rules aan dat er iets niet goed loopt in het proces en ook waar het probleem precies zit.”

Bovendien kan Euramax tegenwoordig met hogere zekerheid voorspellen wat zij de komende week gaan produceren en krijgen daardoor nog meer grip op de planning. “We kunnen nu bijna real-time zien hoeveel tijdsverlies we hebben op een dag. Als dat getal gedurende de dag oploopt, kunnen we daar gelijk op inspelen door de productieplanning van de andere orders aan te passen. Uiteraard laat het systeem ons binnen een kwartier weten of het de juiste beslissing is geweest.

Toekomst
“De volgende stap is dat we met behulp van de SAS Visual Analytics op SAS Viya en SAS Data Integration software advies krijgen over de next best action is. Het SAS Viya VA report systeem geeft daarmee een antwoord op de vraag: wat kan ik nu het beste doen om het probleem op te lossen? Het ultieme doel is dat nieuwe orders automatisch worden ingepland, doordat de software alle factoren analyseert, de impact voorspelt en de optimale planning berekent. Medewerkers kunnen het systeem dan nog wel ‘overrulen’ en geven ook aan waarom ze tot een beslissing zijn gekomen. Zo wordt het systeem steeds slimmer”, besluit Wijers.

Partners