22-10-2019

Consortium Automated Security Operations gaat van start

Deel dit bericht

Met het tekenen van een Letter of Intent is de eerste fase van het consortium Automated Security van start gegaan. Het consortium onder leiding van TNO, in nauwe samenwerking met The Hague Security Delta (HSD), richt zich op het geautomatiseerd detecteren van cyberdreiging met ondersteuning van Artificial Intelligence. Dit met als doel een veilige en robuuste digitale economie in de regio te waarborgen.

Om dit te bereiken wordt samengewerkt met de Provincie Zuid-Holland en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en ook beoogd samen te werken met de gemeente Den Haag. De partners van het cybersecurity consortium zijn: The Hague Security Delta (HSD), Hudson Cybertec, Compumatica, Secura, Elastic en KPN. Gedurende de eerste fase, tot eind 2019, wordt er gewerkt aan een meerjarig uitvoeringsprogramma. Vanaf Q2 2020 zal uitvoer aan het programma gegeven worden. Het consortium zal met cybersecurity bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen uitgebreid worden aan de hand van de ontwikkelde aanpak.   

Cross-sectorale aanpak
De verdergaande digitalisering van Nederland maakt het land vatbaar voor cyberaanvallen, zeker gezien de technieken die cybercriminelen gebruiken om in te breken in netwerken van de overheid en bedrijven steeds geavanceerder worden. De grote uitdaging voor het implementeren van, onder andere op AI geënte, cybersecurity oplossingen is dat er op grote schaal en op verschillende niveaus data moet worden uitgewisseld om afwijkingen direct te kunnen detecteren en hierop te kunnen handelen. Een integrale, cross-sectorale aanpak tussen publiek en privaat is een randvoorwaarde om tot geautomatiseerde cybersecurityoplossingen voor dreigings- en risicoanalyse, besluitvorming en response te komen waarmee we de hedendaagse uitdagingen het hoofd kunnen bieden.   

Het Consortium Automated Security Operations is een voorbeeld van een initiatief dat in lijn is met uit het nationale Strategische Actieplan voor AI, dat 8 oktober is gelanceerd door de staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken.

Partners