16-05-2019

SAS D[N]A Lab presenteert Cassave Challenge

Deel dit bericht

Het D[N]A Lab, geïnitieerd en ondersteund door SAS, heeft samen met voedseltechnoloog en ondernemer Bart van Schie de 'Cassave Challenge' aangedragen voor de Global Entrepreneurship Summit (GES) op 4 en 5 juni in het World Forum in Den Haag.

In de Cassave Challenge gaat het om het industrieel produceren van het enzym Linamarase, waardoor cassave een integraal onderdeel wordt van de levensmiddelen- en drankenmarkt. Dit draagt bij aan het herstel van de lokale landbouw en bevordert de industriële voedselverwerking in ontwikkelingslanden.

De wereldbevolking groeit nog steeds en daarmee ook de vraag hoe we alle monden op een duurzame manier kunnen blijven voeden. Een ander alternatief is de cassave wortel, een tropisch zetmeel gewas dat uitstekend groeit en met 200 miljoen ton alleen al in Afrika een uitstekend alternatief is om de import van granen te bepreken. Maar cassave dat eten we toch al?, denk je nu vast.

Ondernemerschap stimuleren
Die aanname klopt slechts ten dele, want cassave wordt op traditionele wijze door kleine boerenfamilies verbouwd en ook de verwerking gebeurt op zeer kleine schaal. Voor de industriële voedselverwerking in ontwikkelingslanden is cassave een gewas met een te hoge concentratie van glucose/cyanide verbindingen, waardoor het niet altijd voldoet aan de door het WHO gestelde maximum van 10 mg/kg. Het enzym dat deze verbindingen tijdens de verwerking van de cassavewortels zou kunnen afbreken, is niet commercieel beschikbaar. Vanwege de voedselveiligheid en regelgeving wordt cassavemeel vrijwel niet gebruikt als grondstof bij de grootschalige industriële voedselproductie. Daar willen het D[N]A Lab en voedseltechnoloog Bart van Schie verandering in brengen.

GES 2019 wordt georganiseerd door de Amerikaanse en Nederlandse overheid. Doel is om internationaal ondernemerschap te stimuleren in de ontwikkeling van concrete oplossingen voor de uitdagingen waar de wereld voor staat. De focus ligt op de sectoren agrotechnologie, connectivity, energie, gezondheid en water. Voorafgaand aan GES starten ondernemers binnen de genoemde thema’s met KVK Business Challenges. De resultaten van die challenges vormen een belangrijk onderdeel van de GES.

Wat is de Cassave Challenge?
Cassave is het op één na grootste voedingsgewas in tropische gebieden, dat dient als de belangrijkste voedselbron voor één miljard, meestal arme, mensen. De verwerking van de wortel gebeurt nog nog kleinschalig op traditionele wijze door familiebedrijfjes. Naast zetmeel bevat cassave ook glucose/cyanide verbindingen, die giftig en dus schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. De onvoorspelbare en vaak hoge gehaltes van deze verbindingen in cassaveproducten maken deze zetmeelbron momenteel onaantrekkelijk voor wereldwijde voedsel- en drankenproducenten. De afbraak van de verbindingen kan met behulp van het enzym Linamarase gebeuren. De uitdaging is om dit enzym industrieel te produceren - met behulp van biotechnologie - om het op grote schaal beschikbaar te maken, zodat zelfs de bittere soorten cassave door de levensmiddelen- en drankenindustrie kunnen worden verwerkt.

Het D[N]A Lab
Het D[N]A Lab is een initiatief van SAS en dient als een open innovatieplatform en ecosysteem voor bedrijven en ondernemers. D[N]A Lab ondersteunt Bart van Schie bij het zoeken naar de juiste innovatie- en kennispartners op het gebied van biotechnologie met als doel de productie van het enzym Linamarase op een industriële en kosteneffectieve basis te realiseren. Dit sluit tevens aan bij de Data for Good-beweging waar SAS onderdeel van uitmaakt. Daarnaast biedt SAS ondersteuning bij het visualiseren en analyseren van het marktpotentieel en geo-mapping om de verwerkings- en distributiecapaciteit te optimaliseren.

Bekijk hier een korte video met uitleg over de Cassave Challenge.

Company:

SAS

Partners