30-04-2019

Esri biedt directe koppeling ArcGIS en data.overheid.nl

Deel dit bericht

Wie open data via ArcGIS deelt kan dit nu ook via een directe koppeling beschikbaar stellen op de opendata-website van de overheid: data.overheid.nl. De koppeling houdt in dat dagelijks metadata vanuit het ArcGIS-platform via een service wordt verstuurd naar het dataplatform van de overheid.

Esri Nederland heeft de koppeling ontwikkeld en stelt deze vrij ter beschikking. Janneke Korenromp, business manager bij Esri Nederland licht het waarom van de koppeling toe: “Het is belangrijk dat open data breed beschikbaar is en vindbaar via verschillende kanalen zoals via Google, data.overheid.nl en ArcGIS.”

Optimale vindbaarheid
In ArcGIS kunnen organisaties hun data de status ‘autoritatief’ meegeven. Hiermee activeren zij automatisch de kosteloze basisfunctie van de ArcGIS Hub; een product dat bedoeld is om samenwerken eenvoudiger te maken. Open data en apps vormen technisch gezien hier de basis van.

De koppeling tussen het ArcGIS-platform en data.overheid.nl zorgt ervoor dat overheidsorganisaties geen extra energie hoeven te steken in het toevoegen en beheren van data. Korenromp: “Een optimale vindbaarheid met minimale investering in beheer. En het mooie is dat élke organisatie deze koppeling eenvoudig kan implementeren.”

Telefoonboek voor datasets
Jelle Verburg, product owner van data.overheid.nl, vindt een goede ontwikkeling dat Esri Nederland deze koppeling biedt. “Wij willen zoveel mogelijk overheidsdata vindbaar en toegankelijk maken, inclusief duidelijke informatie over de kwaliteit. Ons portaal is een soort telefoonboek waar je doorheen kan bladeren, zoekend naar de dataset die je nodig hebt.”

Voor data.overheid.nl – dat onderdeel is van Kennis en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – is het bij elkaar brengen van de data een flinke uitdaging. “Een standaard is daarbij cruciaal. De metadata standaard zorgt ervoor dat overheidsorganisaties gegevens over hun data op eenzelfde manier uitwisselen. Dit is geregeld voor heel Europa en door ons vertaald naar een Nederlands applicatieprofiel”, aldus Verburg.

Automatisch meedoen
In de metadata staat onder meer wie de eigenaar van de data is (van welke organisatie is het afkomstig), de titel van de dataset, de omschrijving (wat kan de gebruiker verwachten) en de licentie (in hoeverre is de data te hergebruiken en hoe moet de bron worden vermeld). Publiceren van datasets op data.overheid.nl kan via twee manieren: handmatig of automatisch via een API (DCAT-standaard, automatisch).

Data.overheid.nl heeft nu bijna 13.000 datasets in het portaal staan van 160 overheidsorganisaties. Deze data wordt weer opgenomen in het Europees dataportaal. Verburg: één van de doelen van data.overheid.nl is om alle herbruikbare data van openbare lichamen (geen documentaire informatie of officiële bekendmakingen) die voor openbaarmaking in aanmerking komt vindbaar te laten maken via het portaal. Via de DCAT-standaard is het mogelijk om gestandaardiseerd metadata over datasets uit te wisselen. We zijn ook blij om te zien dat van deze standaard gebruik wordt gemaakt door bijvoorbeeld Esri Nederland.” Veel gemeenten reageren met interesse op de koppeling en de eerste gemeenten zijn meteen met de koppeling aan de slag gegaan.

Meer informatie over ArcGIS Hub

Company:

Esri

Partners