02-04-2019

Geo-technologie: zeven trends voor 2019

Deel dit bericht

In mijn werk ben ik continu bezig met veranderingen; voor mij zijn ze normaal. Graag zet ik de belangrijkste komende veranderingen op een rijtje. Waar moet u het komende jaar rekening mee houden in uw plannen?

Trend 1: 'VerSaaSificatie'
VerSaaSificatie is misschien geen echt Nederlands woord, maar het vat wel goed samen dat er steeds meer geo-functionaliteit als SaaS beschikbaar komt. ArcGIS Online wordt bijvoorbeeld continu uitgebreid met nieuwe GIS-functies. In 2019 komen daar een paar significante zaken bij. Er komt ondersteuning voor het Internet of Things (IoT). Hiermee wordt het mogelijk om ‘stromende’ gegevens (streaming data) vanuit bijvoorbeeld sensoren binnen te halen, te analyseren en te visualiseren.

Ook zal het werken met imagery binnen ArcGIS Online verder uitgebreid worden. Het beheer van hele grote hoeveelheden imagery-data kan buiten de eigen infrastructuur opgezet worden. Dit soort functionaliteit waar on-premises GeoEvent Server en Image Server voor ingezet kunnen worden, wordt dus ook ‘versaast’.

Trend 2: Containerization
In 2019 worden de eerste stappen gezet naar containerization van ArcGIS Enterprise. Containerization is een nieuwe virtualisatietechniek. ArcGIS Enterprise wordt dan in kleinere te beheren brokken opgedeeld waarmee ArcGIS Enterprise nog schaalbaarder ingezet kan worden.

ArcGIS Enterprise wordt daardoor nog meer cloud-ready. Vooral grotere on-premises of cloud implementaties van het ArcGIS-platform gaan hier veel voordeel mee halen.

Trend 3: Web GIS
Steeds meer functionaliteit komt beschikbaar in de vorm van webservices. Door data en functionaliteit te ontsluiten in webservices kunnen we oplossingen veel flexibeler aanbieden aan de eindgebruikers. Omdat de functionaliteit niet meer in de applicatie zit, kunnen verschillende clients op verschillende devices allemaal gebruik maken van dezelfde functies.

In 2019 gaan we hier zeker weer nieuwe toepassingen van zien. Denk hierbij aan het beschikbaar hebben van een netwerk voor verschillende domeinen als elektriciteit, water, gas, riool en rail. Functionaliteit voor bijvoorbeeld intelligent muteren, routering, tracing en schematiek is dan beschikbaar in ArcGIS Pro, maar ook in bijvoorbeeld de app Collector for ArcGIS en webapps.

Trend 4: Integratie en allianties
Esri werkt samen met andere grote softwareleveranciers aan integratie. Op deze wijze kunnen we ervoor zorgen dat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de kracht van de combinatie van deze IT-platformen.

In 2019 zal er aan verdergaande integraties met de platformen van onder meer Microsoft (Azure), SAP (HANA) en Autodesk (GIS en BIM). Voor ons betekent dit dat er meer professionals uit andere domeinen dan het GIS-domein gebruik gaan maken van geo-informatie. Dit leidt tot mooie nieuwe toepassingen, informatieproducten en verrassende nieuwe inzichten.

Trend 5: Data science
Data science is een vakgebied waar steeds meer gedaan worden met geografische data. Vaak wordt hiervoor andere technologie gebruikt dan de meer klassieke technologie voor dataopslag en ontsluiting. Binnen het ArcGIS-platform houden we hier rekening mee. Denk hierbij aan integratie met R en Python; talen die veel gebruikt worden in de data science-wereld.

Ook het aansluiten van het ArcGIS-platform op nieuwe vormen van dataopslag in de vorm van big data, ongestructureerde data en bijvoorbeeld data lakes hebben de volle aandacht. Daarnaast werkt Esri aan het steeds meer opnemen van of aansluiten op Kunstmatige Intelligentie (AI) in de vorm van bijvoorbeeld machine learning en deep learning in het ArcGIS-platform.

Trend 6: Tracking
Mobiliteit is een steeds grotere uitdaging. De filedruk wordt zwaarder en de planning van de resources wordt voor bedrijven steeds belangrijker. Om beter inzicht te krijgen in mobiliteit van medewerkers werken we aan een tracking-oplossing die gebruikt kan worden in alle GIS-workflows.
Geografisch inzicht in vervoersstromen, looproutes of aanrijtijden helpt om processen verder te optimaliseren.

Trend 7: Verbindingen: buiten én binnen
In het GIS-domein houden we ons vooral bezig met de buitenwereld. Er is echter steeds meer aandacht voor de wereld binnen in combinatie met de wereld buiten: hoe bewegen we ons binnen en buiten gebouwen op bijvoorbeeld een campus of in een groot winkelcentrum? Het gaat hierbij dus om het in kaart brengen van de wereld binnen gebouwen, het opzetten van plattegronden, om die vervolgens te gebruiken voor navigatie, planning en ontwerp.

Het ontwerp van een gebouw of een weg staat nooit los van de context: de omgeving er omheen. De wereld van CAD en GIS komen hierbij bij elkaar in een Bouw Informatie Model (BIM). Als het gaat om het ontwerp van een hele stad gaat het weer om de combinatie van meerdere BIM-modellen en de omgeving op basis waarvan we beslissingen nemen. In 2019 zal Esri nieuwe oplossingen introduceren die de vraagstukken rond gebouwplattegronden (Indoors), gebouwmodellen (BIM) en stadsplanning (ArcGIS Urban) helpen oplossen.

Al met al zijn er dus veel nieuwe ontwikkelingen rond het ArcGIS-platform die mij volgend jaar gaan bezighouden. Daarom is het goed om af en toe eens wat afstand te nemen om het geheel te overzien. Naast deze ‘grote’ ontwikkelingen zullen er natuurlijk nog veel meer nieuwe functies bijkomen waar u elke dag van kunt profiteren en waar u – met de kracht van geografie – nog meer impact mee kunt hebben.

Jeroen van Winden is CTO bij Esri Nederland.

Company:

Esri

Partners