28-01-2019

Intel onthult deep learning platform Nauta voor containerclusters

Deel dit bericht

Intel heeft Nauta onthuld, een gedistribueerd computerframework voor het uitvoeren van deep learning-modellen in Kubernetes en op Docker gebaseerde omgevingen. Volgens Intel maakt Nauta het voor data scientists gemakkelijker om deep learning workloads op grote clusters te ontwikkelen, trainen en in te zetten zonder de overhead en scripting die benodigd is bij standaard containeromgevingen.

Deep learning is een van de meest populaire gebieden van machine learning geworden, dankzij de mogelijkheid om zeer nauwkeurige voorspellende modellen te trainen op gebieden als computer vision en natuurlijke taalverwerking. De techniek vereist echter over het algemeen enorme hoeveelheden data en rekenkracht, die bedrijven meestal willen beheren met containers. Het samenbrengen van Kubernetes, Docker en deep learning frameworks is complex en moeilijk, Intel hoopt deze inspanning met Nauta te vereenvoudigen.

Nauta biedt een manier om deep learning workloads uit te voeren op grote gedistribueerde computerclusters die worden beheerd door orkestratie-tool Kubernetes bovenop een gecontaineriseerde infrastructuur. Nauta is eigenlijk een commerciële implementatie van Kubeflow, een open source machine learning-bibliotheek voor Kubernetes die werd ontwikkeld door Google, de maker van Kubernetes.

Ondersteuning voor TensorFlow en Jupyter
Volgens Carlos Morales, senior director deep learning system bij Intel, is Nauta een enterprise-grade product dat data science-teams productiever zal maken bij het ontwikkelen, trainen en inzetten van deep learning-workloads in gecontaineriseerde omgevingen. "Met Nauta kunnen gebruikers gecontaineriseerde deep learning-experimenten met Kubernetes op enkelvoudige of meervoudige worker nodes definiëren en plannen, en de status en resultaten van die experimenten controleren om verdere experimenten aan te passen en uit te voeren, of het getrainde model voor te bereiden voor inzet.”
Nauta biedt aanpasbare deep learning model templates die veel gebruikte frameworks ondersteunen zoals TensorFlow, MxNet, PyTorch en Horovod. Verder ondersteunt Nauta een reeks gebruikersinterfaces, waaronder een Web UI en een command line interface, die "zorgen over de gereedheid, configuratie en interoperabiliteit van open source DL-services vermindert", vervolgt Morales. Daarnaast ondersteunt Intel TensorBoard, een GUI die gebruikers helpt bij het visualiseren van TensorFlow-programma's. Ontwikkelaars kunnen deep learning-applicaties maken met behulp van hun favoriete omgeving, waaronder data science notebook-omgeving Jupyter. Meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd met Nauta werken, en het product vergemakkelijkt het delen van in- en uitvoer tussen meerdere teamleden.

Intel onthulde Nauta in samenwerking met het AI DevCon-evenement dat plaatsvond in München. Het bedrijf distribueert Nauta onder een Apache 2.0-licentie. Het project wordt beheerd op GitHub en zal updates krijgen in de loop van 2019.

Partners