13-12-2018

NEN richt normcommissie op voor Artificial Intelligence

Deel dit bericht

Dat er normen in de maak zijn voor Artificial Intelligence is voor iedereen in dit vakgebied spannend. Niet alleen omdat de normen invloed kunnen hebben op ieders werk, maar ook omdat meepraten over de normen mogelijk wordt. Belanghebbenden worden uitgenodigd voor een kick-off meeting op 7 februari 2019.

Eind 2017 is de ISO/IEC JTC 1/SC 42 Artificial Intelligence opgericht. NEN woonde de tweede vergadering bij in oktober 2018, waar 135 personen van over de hele wereld samen kwamen. Nu steeds meer toepassingen met Artificial Intelligence beschikbaar komen, worden ook de problemen ermee duidelijk. Op sommige gebieden is er sprake van weerstand tegen AI.

De vergadering ging over de eerste schetsen voor toekomstige normen, die deze weerstand en de problemen moeten gaan verkleinen. In de komende maanden start de ontwikkeling van deze normen. Het toverwoord is trustworthiness: het betrouwbaar maken van AI, zodat het doet wat het moet doen. De insteek is dat je als bedrijf of ontwikkelaar de normen kunt gebruiken om AI-toepassingen zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Europa
Ook op Europees niveau wordt er nagedacht over normen voor AI; bij CEN komt er een focusgroep over Artificial Intelligence. Die groep kijkt naar wat wij in Europa belangrijk vinden ten opzichte van andere werelddelen, zoals de raakvlakken van AI met de privacyregels. Zo zijn er nog meer zaken die specifiek zijn voor de EU. Europa wil zich dan ook profileren als het continent waar AI misschien niet helemaal voorop loopt, maar waar het wel het meest veilig en doordacht is.

Evenement
Om vanuit Nederland input te kunnen leveren op de normen die wereldwijd worden ontwikkeld bij ISO en bij CEN, richt NEN een normcommissie op. Op 7 februari 2019 vindt een evenement plaats. Iedereen die belang heeft bij AI is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en om mee te doen met de normcommissie. Leden hebben niet alleen inspraak bij de totstandkoming van de normen, maar hebben rechtstreeks contact met andere belanghebbenden in Nederland en toegang tot de informatie die bij het ontwikkelen van de norm speelt; informatie die afkomstig kan zijn van de grote namen, zoals Google en Microsoft, in alle deelnemende landen, van Ierland tot en met China.

Aanmelden
Op donderdag 7 februari 2019 vanaf 13:30 uur vindt de kick-off plaats bij NEN in Delft. Tijdens die eerste bijeenkomst wordt onder andere:
- Het belang van standaardisatie door stakeholders geduid
- Het werkprogramma van ISO gepresenteerd
- De manier waarop we met elkaar samen gaan werken en waarop we input in ISO leveren besproken

Meer informatie of aanmelding als normcommissielid: kid@nen.nl

Partners