03-08-2018

Info Support en BTI ontwikkelen HoloLens-applicatie voor neuronavigatie

Deel dit bericht

Info Support en stichting Brain Technology Institute (BTI) hebben succesvol een pilotproject afgerond voor het toepassen van Mixed Reality in neurochirurgie. In co-creatie is er een innovatieve HoloLens-applicatie ontwikkeld, waarmee een hologram van de hersenen inclusief bloedvaten en een tumor of andere afwijking met grote nauwkeurigheid kan worden geprojecteerd op een patiënt. De applicatie biedt neurochirurgen de mogelijkheid om met behulp van een HoloLens te navigeren tijdens een operatie. Daarnaast kan de HoloLens worden ingezet bij het voorlichten van patiënten en het opleiden van neurochirurgen.

Info Support en BTI zijn samen de pilot met de HoloLens gestart, omdat zij overtuigd zijn van de meerwaarde van deze nieuwe applicatie. Beide organisaties streven naar het praktisch toepasbaar maken van innovatie, of het nu gaat om het inzetten van nieuwe technologie of het toepassen van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dit vormt de basis voor de succesvolle samenwerking.

Complexiteit reduceren
De nieuwe applicatie heeft drie primaire toepassingsmogelijkheden:
1. Voorlichting van patiënt en familieleden – Door het inzetten van de HoloLens kunnen patiënten en familieleden voorafgaand aan een operatie beter worden voorgelicht. Op dit moment is het vaak nog lastig om op basis van MRI-scans duidelijk te maken hoe een operatie eruit gaat zien. Met behulp van een hologram is het veel eenvoudiger om de patiënt en familieleden vanuit een driedimensionaal beeld te laten zien waar zich een probleem bevindt in de hersenen en welke handelingen er tijdens de operatie nodig zijn.
2. Het opleiden van neurochirurgen – De Hololens-applicatie kan worden ingezet om neurochirurgen in opleiding nog beter voor te bereiden en uitleg te geven over specifieke complexe handelingen.
3. Navigeren tijdens een operatie – Neurochirurgie vereist een uitgebreide voorbereiding. De chirurg verdiept zich voorafgaand aan de operatie in de vaak behoorlijk complexe structuren, zodat hij op basis van deze informatie de operatie goed kan uitvoeren. Door gebruik te maken van een HoloLens en een hologram van deze structuren te projecteren op een patiënt, heeft de neurochirurg tijdens de operatie een extra hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat de chirurg nog beter voorbereid de operatie ingaat en specifieke moeilijke onderdelen van de operatie beter kan uitvoeren. Hierdoor draagt de Hololens-applicatie bij aan de veiligheid van de patiënt.

Toetsing in de praktijk
Na afdoende onderzoek in en buiten de operatiekamer zal de nieuwe neuronavigatie-applicatie gecertificeerd worden voor klinisch gebruik. Daarnaast werken Info Support en BTI aan het uitbreiden van de functionaliteit van de applicatie zodat het ook mogelijk wordt om operaties te simuleren met behulp van de HoloLens.

“Met de voortschrijdende techniek zie ik veel verbeterpunten ten aanzien van de navigatiemogelijkheden”, stelt Tristan van Doormaal, Neurochirurg van het UMC Utrecht en een van de initiatiefnemers van de pilot. “Het huidige navigatiesysteem dat bij operaties wordt gebruikt, laat op een scherm zien waar specifieke structuren in het brein zitten. Dit is een geavanceerd systeem, maar het blijft tweedimensionaal, en bovendien is dit soort systemen erg kostbaar. Wij zijn ervan overtuigd dat we met een HoloLens-applicatie een aanzienlijk voordeliger, eenvoudig te gebruiken, driedimensionaal alternatief aan het ontwikkelen zijn. Verder is uniek aan deze pilot dat wij er ook in geslaagd zijn om HoloLens-brillen aan elkaar te koppelen, zodat meerdere personen het hologram kunnen bekijken en slechts één persoon verantwoordelijk is voor het bedienen van de applicatie.”

“We denken dat deze HoloLens-applicatie enorm veel potentieel heeft”, stelt Max Verhorst, Sales Manager Zorg & Verzekeringen bij Info Support. “Ons voornemen is dan ook om deze applicatie, na aanvullende testen en certificering, breed toegankelijk te maken. Deze technologie is niet alleen interessant voor de moderne Westerse ziekenhuizen, maar zeker ook voor ziekenhuizen in tweede wereldlanden. De traditionele neuronavigatiesystemen kosten zo’n half miljoen euro om aan te schaffen en dan is een applicatie in combinatie met enkele gekoppelde HoloLens brillen aanzienlijk goedkoper.”

Partners