18-07-2018

Tableau neemt Empirical Systems over

Deel dit bericht

Tableau Software heeft aangekondigd dat het Empirical Systems heeft overgenomen, een artificial intelligence startup die is ontstaan uit het Probabilistic Computing Project van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Met integratie van de geautomatiseerde statistische analysetechnologie van Empirical Systems in het Tableau-platform, zullen klanten van Tableau gemakkelijker inzicht krijgen in hun data, zonder dat zij handmatig de complexe onderliggende benodigde datamodellen moeten bouwen.

Chief Product Officer Francois Ajenstat bij Tableau is zeer verheugd om het Empirical-team te verwelkomen bij Tableau, vanwege de AI-gebaseerde analytics. "Automatisch genereren van inzicht zal mensen zonder gespecialiseerde data science skills in staat stellen trends in hun data gemakkelijk te herkennen, gebieden voor verdere verkenning te identificeren, verschillende aannames te testen en hypothetische situaties te simuleren. Empirical deelt onze visie om diepgaande inzichten te leveren aan meer mensen door middel van slimme analyses, en we willen graag hun enorm getalenteerde team bij Tableau inzetten."

De Analytics Engine van Empirical Systems automatiseert robuuste datamodellering waarvoor doorgaans een opgeleide statisticus nodig is en stelt gebruikers in staat de data realtime te verkennen, verklaren, voorspellen en simuleren. In plaats van alle variabelen handmatig te moeten testen of de analyse te beperken tot vooraf bepaalde hypothesen, zullen geavanceerde statistische algoritmen de gebruikerservaring verbeteren en gebruikers naar relevante inzichten en trends leiden die anders onopgemerkt zouden kunnen blijven. Dit maakt het mogelijk om dataproblemen op te lossen zoals het detecteren van relaties tussen variabelen, het blootleggen van voorheen onbekende factoren die patronen in data bepalen, en het afleiden van ontbrekende waarden - zonder dat ze data science-expertise nodig hebben of aangepaste statistische modellering.

R&D-centrum
Empirical Systems is gevestigd in Cambridge, Massachusetts. Het bestaat uit een team van onderzoekers en data science-professionals die een analyseplatform hebben opgezet, dat klanten in verschillende bedrijfstakken helpt hun gestructureerde data automatisch te analyseren en te begrijpen. Empirical is mede opgericht door CEO Richard Tibbetts, die eerder mede-oprichter was van StreamBase (overgenomen door TIBCO), Madeleine Thompson, voorheen werkzaam bij Google, en wetenschappelijk adviseur Vikash Mansinghka, die leiding geeft aan het MIT Probabilistic Computing Project.

Medewerkers van Empirical Systems zullen in dienst komen van Tableau en als onderdeel van de overname zal Tableau een R&D-centrum oprichten in Cambridge, Massachusetts. Het team zal zich richten op integratie van de technologie in het platform van Tableau, zodat de mogelijkheden van Empirical Systems in toekomstige releases van Tableau beschikbaar zullen komen.

Partners