11-07-2018

Royal HaskoningDHV versterkt data science-capaciteiten met acquisitie van Ynformed

Deel dit bericht

Royal HaskoningDHV heeft het in Utrecht gevestigde data science-bedrijf Ynformed overgenomen. Deze strategische acquisitie sluit volledig aan bij de focus van het bedrijf om samen met klanten en partners nadrukkelijk in te zetten op data en algoritmes om inzichten om te zetten in vooruitzichten.

Volgens CEO Erik Oostwegel van Royal HaskoningDHV wordt Data science steeds relevanter in de markten waarin zijn bedrijf actief is. “Door data science te combineren met domeinkennis, verbinden we de digitale met de fysieke wereld voor betere en snellere oplossingen voor onze klanten. We verwelkomen het Ynformed-team van experts in kunstmatige intelligentie, machine learning en data-algoritmen, die - net als wij - een positieve impact willen creëren. Zij zijn een strategische aanvulling op onze eigen expertise in data science."

Ynformed is een van de eerste Nederlandse data science-bedrijven met als missie om organisaties in het (semi-)publieke domein te helpen innoveren en beter te presteren met behulp van data. Het team bestaat uit data scientists, data consultants en data engineers die zeer bedreven zijn in het verwerken, programmeren en analyseren van data om bruikbare inzichten te genereren. Ynformed blijft vanuit haar kantoor in Utrecht werken, onder haar eigen naam.

Een erkenning van de positieve impact van de samenwerking van beide bedrijven is de onlangs gewonnen Big Data Challenge van Waterschap Rivierenland, de Unie van Waterschappen en STOWA. Royal HaskoningDHV en Ynformed sleepten de prijs in de wacht met hun concept voor het beperken van de gevolgen van extreme regenval door de toepassing van data. Een zogeheten 'HydroTwin', een digitale en levende kopie van een watersysteem, kan leren van extreme regenbuien, de gevolgen van toekomstige regenbuien voorspellen en oplossingen presenteren om deze gevolgen in de toekomst te beperken of zelfs te voorkomen. "Dit is van groot belang voor de samenleving omdat er door de klimaatverandering steeds vaker sprake zal zijn van extreem weer, en overstromingen enorme gevolgen hebben voor mensen, bedrijven en overheden", aldus Erik Oostwegel.

Jaring Hiemstra, oprichter en CEO van Ynformed: "We zien een enorme toename in mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie, in het bijzonder in domeinen als watermanagement, gezondheidszorg, assetmanagement, mobiliteit en energie. Door onze data science-kennis te combineren met de excellente domeinkennis van Royal HaskoningDHV verwachten we baanbrekende oplossingen te kunnen ontwikkelen. HydroTwin is slechts een voorbeeld van de doorbraken die we samen kunnen realiseren. Het Ynformed-team en ik hebben hoge verwachtingen van de kansen die ons dit gaat bieden."

Er zijn geen financiële details van de overname bekendgemaakt.

Partners