17-05-2018

ICAI Innovatiecentrum voor kunstmatige intelligentie geopend

Deel dit bericht

ICAI is een open samenwerkingsinitiatief tussen kennisinstellingen en richt zich op de ontwikkeling van artificiële intelligentie via publiek-private partnerschappen. Het centrum is gevestigd op het Amsterdam Science Park en is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam samen met het bedrijfsleven en de overheid.

ICAI richt zich op de gezamenlijke ontwikkeling van AI-technologie door middel van industriële laboratoria in samenwerking met het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen. De organisatie is opgebouwd rond industriële laboratoria: meerjarige partnerschappen tussen academische en industriële partners in technologie en talentontwikkeling. Volgens directeur Maarten de Rijke van het ICAI en hoogleraar Information Retrieval aan de Universiteit van Amsterdam, heeft Nederland alle middelen in huis om een vooraanstaande positie in te nemen in het internationale AI-landschap: toptalent, innovatiekracht en onderzoek op wereldniveau. “ICAI combineert deze sterke punten in een uniek nationaal initiatief.”

Het eerste lab binnen ICAI is een samenwerking met Ahold Delhaize: het AIRLab. In dit lab gaan zeven wetenschappers onderzoek doen naar sociaal verantwoorde algoritmen voor AI-technologie voor het beheer van goederenstromen. Het onderzoek vindt plaats bij Albert Heijn en bol.com, twee merken van Ahold Delhaize. Daarnaast wil AIRLab zich richten op het ontwikkelen van talenten.  

De noodzaak van investeren in AI Kunstmatige intelligentie is de belangrijkste technologische ontwikkeling van dit moment en belooft grote veranderingen in de samenleving teweeg te brengen. De Rijke: “Nederland moet blijven streven naar innovatie via AI, vooral door talent aan te trekken, te managen en te behouden en te verbinden met het bedrijfsleven. Dit is de missie van ICAI. De samenwerking met Ahold Delhaize is van groot belang, omdat het een serieuze investering is in de ontwikkeling van AI-talent en AI-technologie buiten de traditionele technologiesector.”

Meer informatie: ICAI

Company:

ICAI

Partners