23-04-2018

Cathy O'Neil spreker bij uitreiking van Nederlandse Data Science Prijzen

Deel dit bericht

De Nederlandse Data Science Prijzen worden op dinsdag 12 juni uitgereikt door De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). De feestelijke uitreiking vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De Amerikaanse wiskundige Cathy O'Neil, auteur van de wereldwijde bestseller 'Weapons of Math Destruction', zal tijdens het programma spreken over gevaren van algoritmiek en Big Data.

O’Neil studeerde in Berkeley, promoveerde aan Harvard University en was wiskundehoogleraar aan het Barnard College. Ze werkte ook in de financiële wereld op Wall Street als kwantitatief analist/bedenker en bouwer van wiskundige financiële modellen. Tot de crisis uitbrak, waarna ze zich aansloot bij de Occupy-beweging.

Naast gevaren wordt ook aandacht besteed aan voordelen van Big Data en algoritmiek, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Door algoritmiek kunnen onbekende genetische patronen bij patiënten ontdekt worden, zodat ziektes eerder kunnen worden gediagnostiseerd en beter kunnen worden behandeld. Daarnaast is er een groot aantal ‘goede’ toepassingen in andere velden, zoals ontwikkelingshulp en onderwijs. In een paneldiscussie met de titel ‘How to encourage the good, discourage the bad and punish the ugly’ worden beide zijden van de medaille belicht: de goede en slechte kanten van algoritmiek en Big Data.

Het programma wordt besloten door de uitreiking van drie prijzen:
· De Gerrit van Dijk Prijs voor het beste proefschrift in Data Science
· De Anthony Fokker prijs voor startups
· De Hendrik Lorentz Prijs voor bedrijven en overheden

Programma 12 juni
13:30 uur – Inloop
14:00 uur – Opening door Karen Maex en Marc Salomon
14:05 uur – Keynote door Cathy O’Neil
14:45 uur – Pauze
15:15 uur – Paneldiscussie met o.a. Cathy O’Neil, Nico van Eijk, Sander Klous en Dick den Hertog
16:00 uur – Prijsuitreiking door Louise Gunning-Schepers
17:00 uur – Borrel

Locatie
Oude Lutherse Kerk
Singel 411
1012 WN Amsterdam

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Partners