13-04-2018

InterSystems biedt FHIR sandbox voor veilig testen en ontwikkelen van zorgapps

Deel dit bericht

InterSystems, leverancier van informatietechnologie-platformen voor de zorgsector, het bedrijfsleven en de overheid, komt met een FHIR sandbox, een veilige ontwikkel- en testomgeving voor het bouwen van apps die moeten interacteren met formele zorgsystemen, zoals elektronische patiëntendossiers (EPD's), zorgportalen, systemen voor uitwisseling van zorgdata (LSP) en andere belangrijke databronnen van zorginstellingen.

FHIR sandbox is gebaseerd op SMART on FHIR, een set van open standaard specificaties, waaruit koppelingen volgens het REST type API worden samengesteld. FHIR (in het Engels uitgesproken als fire) staat voor Fast Health Interoperability Resources. Deze koppelingsstandaard geldt als eenvoudiger te implementeren dan HL7 v3 en leent zich daarom meer voor omgevingen waarin data van IoT-apparaten, tablets en smartphones hun weg moeten vinden naar het informatiesysteem van de zorgverlener.    

Uniform bestandsformaat
De meeste SMART on FHIR-testomgevingen zijn verbonden aan een bepaald type EPD of aan een andere, leverancier gerelateerde zorgapplicatie. FHIR sandbox is gebaseerd op InterSystems HealthShare en werkt met een uniform bestandsformaat voor de zorgsector waarmee data is te aggregeren vanuit alle voorhanden applicaties en systeembronnen binnen een zorginstelling. Daarmee biedt InterSystems tevens een oplossing voor startende IT-partijen die toepassingen willen maken voor de zorgsector, maar geen toegang hebben tot relevante data voor het testen van de functionaliteit.     

”Artsen en andere behandelaars hebben allemaal verschillende behoeften als het gaat om het type data”, zegt Russel Leftwich, senior klinisch adviseur bij InterSystems. ”Voor ontwikkelaars is het zeer tijdrovend om afgestemd op de persoonlijke wensen van elke medische specialist een bruikbare dataset samen te stellen. FHIR sandbox vergemakkelijkt het testen binnen een omgeving met uiteenlopende applicaties en meervoudige databronnen en vereenvoudigt de ontwikkeling van persoonsgebonden toepassingen die functioneren in elke willekeurige zorgomgeving”.

De met FHIR sandbox vervaardigde applicaties bieden vanuit verschillende invalshoeken inzicht in uiteenlopende datasets voor zowel een behandelaar als voor een patiënt. Een behandelaar kijkt met een andere blik naar een medicatielijst of diagnose-informatie dan een patiënt, die deze gegevens echter wel in zijn persoonlijk medisch dossier wil opnemen en daarmee meer betrokken raakt bij het behandelproces.

Meer informatie over de FHIR sandbox.

Partners