23-03-2018

Esri richt datalab op voor realtime data en big data

Deel dit bericht

De potentie van realtime data of big data verkennen kan nu in een virtuele omgeving van Esri Nederland. De wereldwijde aanbieder in geografische informatiesystemen (GIS) heeft daarvoor sinds kort het Sense Data Lab ingericht. Inmiddels zijn er al diverse organisaties de uitdaging samen met Esri Nederland aangegaan.

Steeds meer organisaties willen ontdekken wat de meerwaarde is van realtime data en big data. Om te ervaren en te testen wat het oplevert is een data lab nodig, vond Esri Nederland. De specialist in geo-informatie en analyses richtte daarom onlangs een speciale Sense Data Lab-omgeving in. Op deze manier kunnen organisaties snel, veilig en vol vrijheid de potentie van realtime GIS en big data verkennen in de vorm van Proof of Concepts of Pilots. Samen met Esri Nederland kunnen organisaties een business case uitwerken en zo kennismaken met het werken met realtime en/of big data in ArcGIS.

Analyseren op basis van locatie
In tegenstelling tot andere data-analyse tools is GIS-technologie (ArcGIS), dat de basis vormt in de Sense Data Lab, uniek in het analyseren van locatie in realtime data en big data. Geografische informatie biedt het uitgangspunt om vraagstukken te visualiseren en te analyseren. Weten waarom iets ergens is, geeft inzicht en antwoorden op complexe vragen en het helpt om bij de dagelijkse werkzaamheden efficiënt aan de slag te gaan of goed geïnformeerd een keuze te maken.

Realtime data en big data analyseren
In de Sense Data Lab-omgeving wordt alles van begin tot einde ondersteund: het binnenhalen en analyseren van realtime informatiebronnen en het verwerken van realtime data; daarna het opslaan van (big) data en het analyseren van opgeslagen big data. En tenslotte het ontdekken van patronen en relaties in data en het uitvoeren van (ruimtelijke) data-analyses.

Het Sense Data Lab is een managed service-omgeving. Deze omgeving is virtueel en draait in de cloud, gehost door CloudVPS. De datacentra van CloudVPS staan fysiek in Nederland, zodat de data gegarandeerd (en veilig) binnen de Europese Economische Ruimte (EER) wordt opgeslagen.

Partners