22-02-2018

IBM en Maersk werken samen aan blockchainplatform

Deel dit bericht

IBM en reder Maersk zijn een joint venture gestart waarin onderzoek wordt gedaan naar de toepassing van blockchaintechnologie. Met dit samenwerkingsverband willen beide bedrijven een internationaal blockchainplatform opzetten, waarmee de volledige keten van de wereldwijde containerhandel efficiënter en veiliger moet worden.

Met de toepassing van blockchaintechnologie willen Maersk en IBM containervervoer real-time monitoren, meldt Logistiek.nl op haar website. Ook moet binnen de keten de digitale communicatie tussen toeleveranciers sterk verbeterd en overzichtelijker worden. Het nieuwe digitale handelsplatform kan de wereldwijde scheepvaartsector miljarden euro’s op jaarbasis schelen, melden de twee bedrijven dinsdag want met het huidige systeem van uitwisselen van digitale bedrijfsdocumenten (EDI) gecombineerd met veel papier, blijven containers soms wekenlang op de kade staan.

Internet of Things
Het doel is om een digitaal dashboard te leveren waarin de goederen en scheepsinformatie van alle ketenpartijen, van fabrikanten tot logistiek dienstverleners en betrokken overheidsinstanties zoals de douane, overzichtelijk zijn verwerkt via een blockchainplatform. Daarbij wordt gebruik gemaakt van door IBM ontwikkelde open source-technologieën, kunstmatige intelligentie en Internet of Things toepassingen.

Neutraal digitaal platform
Volgens CCO Vincent Clerc van Maersk is de joint venture een mijlpaal in de strategische inspanningen van de containerreder om de digitalisering van de wereldhandel te stimuleren. “Het potentieel van het aanbieden van een neutraal, open digitaal platform voor veilige en eenvoudige manieren om informatie uit te wisselen is enorm en alle spelers in de hele supply chain profiteren hiervan.”

IBM en Maersk zijn in 2016 begonnen met een samenwerking om nieuwe blockchain- en cloudgebaseerde technologieën te bouwen. Sindsdien hebben zo melden beide multinationals meerdere partijen het platform getest, waaronder DuPont, Dow Chemical, Tetra Pak, Port Houston, Portcity System Portbase, de douane-administratie van Nederland, de Amerikaanse douane en grensbewaking.

Partners