20-02-2018

MarkLogic en Taxonic starten strategische samenwerking

Deel dit bericht

Dataconsultancybedrijf Taxonic en MarkLogic starten een strategische samenwerking. Taxonic is gespecialiseerd in het inrichten van Linked Data-omgevingen en zal het dataplatform van MarkLogic gaan gebruiken als motor voor innovatie. MarkLogic is leverancier van een enterprise NoSQL-database en geschikt voor Linked Data en het integreren van verschillende databronnen.

Volgens Olivier Rijbroek, Alliances Director Northern Europe van MarkLogic is de samenwerking met Taxonic heel natuurlijk. “We hebben een overlap in klanten en partners en samen willen we bedrijven efficiënter maken en de business dichter bij de IT brengen. Door de kracht van ons multi-model dataplatform en de Linked Data expertise van Taxonic te verenigen, wordt dat een stuk eenvoudiger.”

Linked Data
Het Linked Data principe is vergelijkbaar met de manier waarop internetpagina’s met elkaar verbonden zijn in een groot netwerk. Taxonic past dit principe toe op bedrijfsgegevens, waardoor organisaties meer waarde uit hun data kunnen halen met minder moeite.

Bedrijfsdata staan volgens CEO Jan Voskuil van Taxonic vaak opgeslagen als losse entiteit; de veelbesproken datasilo’s. “Door deze gegevens met elkaar en met openbare databronnen te verbinden, kunnen de beloftes van Big Data eindelijk worden waargemaakt en ontstaan zeer waardevolle, nieuwe inzichten. Het Montefiore-ziekenhuis in New York houdt bijvoorbeeld de ademhaling van patiënten op de ICU in de gaten door op 46 variabelen te monitoren. Door het gebruik van statistische analyse worden ademhalingsproblemen gedetecteerd nog voordat deze zich voordoen en kan er preventief worden ingegrepen. Dat voorkomt veel leed. Geavanceerde analyse van steeds grotere hoeveelheden data gaat op veel meer terreinen grote impact hebben. Voorwaarde is wel dat gegevens uit een grote diversiteit van bronnen op een semantisch eenduidige manier, en tegen lagen kosten, met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dat is precies wat Linked Data regelt.”

Multi-model database
Om klanten nog beter te ondersteunen bij de implementatie van het Linked Data principe, kan Taxonic nu bouwen op de multimodel-database van MarkLogic. Daarmee kunnen heterogene documenten, gegevens en graph-data in de vorm van RDF-triples met elkaar gecombineerd worden. “Met zijn geavanceerde triple-store en NoSQL-mogelijkheden zien we MarkLogic als het enige dataplatform van de markt met deze presence en professionaliteit,” aldus Voskuil.

Triplestore
Triples zijn de database-equivalent van de hyperlink op het internet, en een essentieel component voor Linked Data-omgevingen. Ze zijn uitermate geschikt om te definiëren op welke manier data met elkaar verbonden zijn. Daarmee is het mogelijk om gegevens die in verschillende datasilo’s staan opgeslagen aan elkaar te linken. ‘Piet woont in Amsterdam’ is een voorbeeld van een triple. Hierop gebaseerd kan een database met een geavanceerde triplestore eenvoudig nieuwe feiten herleiden, zoals ‘Piet woont in Nederland’, gebaseerd op de triple ‘Amsterdam ligt in Nederland’.

Partners