18-10-2017

Interview met Rick van der Lans over ambassadeurschap bij Kadenza

Deel dit bericht

Tijdens de jaarlijkse Kennisdag op 19 september maakte Kadenza, BI-leverancier uit Laren, bekend dat Rick van der Lans zich als Ambassadeur aan het bedrijf verbindt. Tijdens de Kennisdag geven Rick - veel gevraagd adviseur, spreker en auteur - en Jeroen Blankendaal - algemeen directeur van Kadenza - inzicht in het hoe en waarom van deze samenwerking.

Ambassadeur, wat houdt dat precies in?
Rick: “Als ambassadeur ga ik nauw samenwerken met consultants van Kadenza in het uitdenken en promoten van nieuwe concepten en oplossingen op het gebied van Business Intelligence, datamanagement, datavirtualisatie en analytics. Daarnaast gaan we bij bedrijven samen optrekken in de toepassing van nieuwe technologie.”

Waarom deze samenwerking?
Rick: “Ik wilde me graag verbinden aan een groter geheel, zodat ik niet alleen een architectuur uitdenk of een nieuw concept bedenk, maar ook kan begeleiden in de implementatie. Ik krijg nog wel eens de vraag: ‘werkt dat allemaal wel?’ Daarom zocht ik een partij die ervaring heeft in de implementatie van concepten als datavirtualisatie en self-service analytics. Daarnaast wil ik mijn kennis en ervaring graag overdragen aan BI professionals, zodat zij dat soort concepten overtuigender kunnen uitdragen.”
Jeroen: “De samenwerking met Rick is heel waardevol voor klanten én medewerkers. Met Rick wordt het makkelijker voor ons om de verbinding te leggen tussen de directiekamer en de IT-werkvloer die nodig is om data echt de motor van bedrijven te maken. Als dat niet snel gebeurt, gaan we echt achterlopen in Nederland.”
Rick: “Je ziet dat een aantal belangrijke ontwikkelingen op het punt staat wereldwijd door te breken. Datavirtualisatie en self-service analytics bijvoorbeeld. Samen kunnen we die in Nederland promoten én implementeren.”

Waar kennen jullie elkaar eigenlijk van?
Jeroen: “Ik ken Rick natuurlijk al veel langer van zijn boeken en presentaties, maar in 2015 zijn we, via onze partner Denodo, nauwer gaan samenwerken in het promoten van datavirtualisatie. Een heel mooi concept, maar vaak moeilijk uit te leggen aan mensen in de directiekamer. Rick kan zo’n concept heel goed terugbrengen naar de essentie en ervaringen delen van over de hele wereld. Inmiddels hebben we een referentie-architectuur ontwikkeld en bedrijven geholpen bij het maken van de business case voor investeringen in datavirtualisatie. ”

Ga je wel gewoon door met je bestaande werk, Rick?
Rick: “Jazeker! Daar verandert niets aan. Ik blijf actief als onafhankelijk adviseur en auteur. En ik blijf leveranciers bezoeken om nieuwe technologiën te beoordelen en te duiden. Het mooie is dat ik nu direct inzage krijg in de implementaties die Kadenza uitvoert. Die praktijkkennis kan ik weer meenemen in mijn analyses en adviezen.”

Wat gaan bedrijven zien van jullie samenwerking?
Jeroen: “De afgelopen jaren hebben we samen heel veel bedrijven geïnteresseerd in datavirtualisatie en het logisch datawarehouse. Rick gaat deze bedrijven helpen om te profiteren van elkaars ervaringen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat nieuwe concepten sneller geadopteerd worden in Nederland. Op dit moment werken we al samen op een project bij een Nederlandse verzekeraar.”

Wat zien jullie als de belangrijkste ontwikkelingen voor de komende jaren?
Rick: “Dat het allemaal sneller moet. Bedrijven willen met data sneller inspelen op mogelijkheden, maar de traditionele aanpak van data-integratie door duplicatie kan die snelheid niet bijhouden. Aan de andere kant zie ik dat self-service BI-initiatieven vaak uitmonden in chaos. Die twee werelden moeten bij elkaar worden gebracht.
Jeroen: “Dat is precies de reden dat we steeds meer logische datawarehouses zien ontstaan. Geïntegreerde dataplatformen waarbij het de standaardkeuze is om data niet te dupliceren, tenzij het echt nodig is. Dat is een behoorlijke verandering in mindset voor veel IT’ers. Daarbij kan overigens datavirtualisatie een rol spelen maar we zien ook gewoon implementaties met bestaande databasetechnologie.
Rick: “Daarnaast denk ik ook dat specialisatie steeds belangrijker wordt in BI. Net als toegepaste wiskunde, zul je steeds meer toegepaste BI of data science zien. Dat betekent dat BI-experts zich moeten gaan specialiseren in een bepaalde branche of toepassingsgebied. Want alleen als je echt de taal van de business spreekt, kun je waardevolle inzichten uit data creëren. Kadenza kiest bijvoorbeeld voor een specialisatie in toepassingen voor de office of finance.”

Wat gaan we nog meer van jullie zien?
Jeroen: “Naast samenwerking op projecten gaan we ook in allerlei vormen kennis delen met onze klanten en BI-professionals binnen en buiten Kadenza. Samen met Rick gaan we artikelen en ebooks publiceren en Rick zal ook met een vaste frequentie webinars presenteren over de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied.”

Partners