06-09-2017

Oplossing voor zelfvarende schepen wint innovatieprijs World Port Hackathon

Deel dit bericht

Hoe maak je de haven veilig voor zelfvarende schepen? Voor deze vraag stonden data-professionals van SAS, Rijkswaterstaat, CGI en PW Consulting, die zich voor de World Port Hackathon hadden verenigd in ‘team Strawberry’. Met hun MISS Rotterdam-oplossing wonnen zij de prijs voor het meest innovatieve concept. 

De vijfde World Port Hackathon stond in het teken van slimme oplossingen die de scheepvaart innovatiever, veiliger en duurzamer maken. 150 hackers gingen met verschillende vraagstukken aan de slag. Team Strawberry hield zich bezig met de volgende uitdagingen: wat is nodig om te komen tot autonome scheepvaart in havens en Europese vaarwegen? Hoe ziet dit er concreet uit? En hoe kunnen gevaarlijke praktijksituaties inzichten leveren die nodig zijn voor autonome scheepvaart? 

MISS Rotterdam
Het team bedacht de MISS Rotterdam ofwel de Maritime Intelligent Shipping Service. Deze oplossing zorgt ervoor dat zowel autonome als niet-autonome schepen advies krijgen wanneer ze bij een volgend virtueel checkpoint in de haven moeten zijn. Hiervoor creëerde het team een grid van virtuele checkpoints die gebruikt wordt om alle autonome en niet-autonome schepen veilig door de haven van Rotterdam te laten gaan.

http://biplatform.nl afbeelding

Zodra een schip aankomt bij de haven, maakt het verbinding met MISS Rotterdam. Een algoritme gebaseerd op onder meer de bestemming van het schip, de verwachte aankomsttijd en de locatie van het schip in de haven, bepaalt dan de optimale route voor ieder schip. Verder integreerde het team een spelelement in MISS Rotterdam. Zo kunnen schippers met elkaar en met autonome schepen strijden om de laagst mogelijk CO2-uitstoot en de beste doorkomsttijden bij de checkpoints.

Geanimeerde visualisaties
Om het concept te presenteren maakte het team met SAS Visual Analytics geanimeerde visualisaties van hoe schepen met en zonder MISS Rotterdam door de haven gaan. Hiermee toonden zij direct de meerwaarde aan van hun oplossing. De jury was onder de indruk en kende de prijs voor meest innovatieve oplossing toe.

Door het toepassen van MISS Rotterdam kunnen havens de doorstroming bevorderen en komen tot een gebalanceerd en optimaal gebruik van de vaarwegen. Verder worden de veiligheid vergroot en de uitstoot van broeikasgassen verlaagd. Bovendien is de haven goed voorbereid op de toekomst waarin steeds meer autonome schepen te zien zullen zijn.

De World Port Hackathon werd georganiseerd door hetHavenlab en Port of Rotterdam. 

Partners