14-09-2016

CBS kondigt Center voor Big Data Statistics aan op Brightlands Smart Services Campus

Deel dit bericht

De Brightlands Smart Services Campus maakt een vliegende start met nieuwe partners. Tijdens de opening van de Brightlands Smart Services Campus te Heerlen maakte het CBS wereldkundig dat eind september het Center voor Big Data Statistics wordt geopend, de Brightlands Smart Services Campus speelt hierin een vooraanstaande rol. Daarnaast zal de campus onder de naam ‘Techruption’ en op initiatief van APG, een netwerk van grote bedrijven en startups verwelkomen die gezamenlijk investeren in de dataontwikkeling rond artificiële intelligentie, Climate Change en Blockchain.

Onder grote belangstelling opende Minister Henk Kamp van Economische Zaken in gezelschap van onder andere Prins Constantijn, Special Envoy van StartupDelta, de Brightlands Smart Services Campus. CEO Peter Verkoulen mocht onder andere KPN en BNY Mellon als nieuwe leden van de campus community verwelkomen.

CBS
Tijdens de opening van de Smart Services Campus deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een vooraankondiging van de eind september verwachte opening van zijn Center for Big Data Statistics (CBDS). In aanloop hiernaartoe ondertekenden de Smart Services Campus, de Universiteit Maastricht, de Hogeschool Zuyd en de Open Universiteit elk een letter of intent waarin zij het voornemen vastlegden om met CBS te gaan samenwerken op het gebied van big data.
Directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van CBS: "Het Center for Big Data Statistics gaat de krachten bundelen van nationale en internationale partijen uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven op het gebied van big data. Gezamenlijk kunnen we beter, sneller en gedetailleerder antwoord te geven op vragen over en vanuit de samenleving, tegen lagere kosten en met minder administratieve lasten."

Visualisatie
CBS zal op 27 september van start gaan met een internationaal netwerk van partners, waarbij er uiteraard nog ruimte is voor andere geïnteresseerde partijen. Mede om de binding met de Brightlands Smart Services Campus te versterken, wordt vooral vanuit Heerlen gewerkt. Daarnaast geeft CBS deze binding vorm door te participeren in het lectoraat Visualisatie aan de Smart Services Campus.

Techruption
Medio juli heeft APG aangekondigd dat ze samen met de Brightlands Smart Services Campus, de Provincie Limburg en de bij de campus betrokken kennisinstellingen en TNO een nieuwe community wil oprichten op de gebieden blockchain, kunstmatige intelligentie en Climate change. Professor Willem Vermeend, oud-minister en fintech ambassadeur namens de Nederlandse regering, is de aanjager van dit initiatief. In de afgelopen zes zomerweken hebben acht grote bedrijven en instellingen het principebesluit genomen om mee te gaan doen en hebben meer dan 40 startups interesse getoond. Naar verwachting gaat dit initiatief in januari 2017 officieel van start.

Op de foto v.l.n.r.
‚ÄčArent van der Feltz, Voorzitter College van Bestuur Open Universiteit
Tjark Tjin-a-Tsoi, Directeur-Generaal CBS
Martin Paul, Voorzitter College van Bestuur Maastricht University
Karel van Rosmalen, Voorzitter College van Bestuur Zuyd Hogeschool
Peter Verkoulen, CEO Brightlands Smart Services Campus

Meer informatie: Brightlands

Partners