19-01-2016

Kadenza analyseert data uit Bart Veldkamp's Smart Skating-project

Deel dit bericht

In december 2015 is in het vernieuwde Thialf het Smart Skating platform gelanceerd, een innovatief samenwerkingsverband van Kadenza, imec/Holst Centre en schaatsploeg Team Stressless. Het platform wil smart data als leidraad laten fungeren voor topprestaties in de schaatssport. 'Met smart data naar Olympisch goud', zo luidt de slogan.
 
Smart data zijn volgens initiator Bart Veldkamp een nieuwe mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in het aansturen van een wedstrijd- en trainingsprogramma in het schaatsen. "Als atleet en later als coach ben ik altijd al op zoek geweest naar meer succes, met name door te innoveren in de topsport. De schaatssport laat nog altijd te veel afhangen van het onderbuikgevoel, terwijl smart data kunnen helpen bij de keuzes die de coaches en schaatsers moeten maken," aldus Veldkamp. Met het smart data idee is de oud-Olympisch kampioen gaan kijken naar mogelijkheden binnen het schaatsteam van 4Skating, Team Stressless. Uiteindelijk vond hij Kadenza en imec/Holst Centre bereid om te helpen bij de realisatie van dit idee.
 
Leidraad naar goud
Het gebruik van smart data is nieuw binnen de schaatssport en kan volgens Erik Leene van Kadenza een ware revolutie ontketenen: "Het is een kwestie van zoveel mogelijk data verzamelen bij de atleten. Hoe lang slapen ze? Wat eten ze? Hoeveel watt trappen ze weg tijdens een warming-up? De ‘embedded scientist’ binnen Team Stressless, Wouter van der Ploeg, verzamelt die data in een slimme database om daar vervolgens samen met ons verbanden mee aan te tonen die zelfs de meest ervaren coaches niet hadden kunnen bedenken. Deze verbanden kunnen de leidraad gaan vormen richting Olympisch goud."
 
Ruimte voor innovatie
"Stilstand is achteruitgang en met de huidige technische ontwikkelingen moet de schaatssport echt een tandje bijzetten om bij te blijven ten opzichte van andere sporten," meent Veldkamp. "Met het Smart Skating platform zetten wij daarin een belangrijke stap waarbij iedereen ook nog eens kan meekijken via de website en social media." Naast de smart data professionals van Kadenza, is ook het nano-elektronica onderzoekscentrum imec ingestapt. De marktleider in het onderzoek naar nano-elektronica gaat helpen bij het verzamelen van de smart data door slimme technologieën in bijvoorbeeld de schaatspakken te verwerken. Luc van den Hove, algemeen directeur en CEO van imec: "De toekomst vormgeven, dat is een belangrijk thema in de visie van imec. Met onze draadloze sensoren en slimme algoritmes kunnen zeer nauwkeurig relevante lichaamsparameters gemeten worden. Zo dragen we bij aan het Smart Skating platform en helpen wij bij het vormgeven van de toekomst van de schaatssport."
 
Volgens alle samenwerkende partijen is het Smart Skating platform een eerste aanzet om de schaatssport te innoveren, waarmee zij aangeven dat er ruimte is voor andere bedrijven en organisaties om aan te haken: "Het gebruik van smart data biedt ongekende mogelijkheden en wij staan open voor elke samenwerking die deze kansen nog beter benut," aldus Erik Leene. Volgens Veldkamp zal de impact van smart data in de schaatssport vanzelf zichtbaar worden: "Dat wij straks in januari of februari de eerste verbanden hebben kunnen leggen en kunnen aantonen dat bijvoorbeeld een kwartiertje meer slaap in aanloop naar een wedstrijd een paar honderdsten kan opleveren, waardoor onze Brittany Bowe straks net het verschil gaat maken. Dat is waar wij op hopen."
 
sportinnovator.nl
Minister Schippers heeft eind 2014 het Topteam Sport in het leven geroepen dat onder leiding van IBM-directeur Harry van Dorenmalen de Kennis- en innovatieagenda Sport heeft opgesteld voor de periode 2015-2020. Het doel van de innovatieagenda is om de massa en het rendement van technologische innovatie in de sport te vergroten die de topsport ten goede komen maar die ook beantwoorden aan een maatschappelijke behoefte en rendement opleveren op de markt. Een goedgekeurd project kan rekenen op Sportinnovator steun op het gebied van financiën, communicatie en juridische zaken. Projecten ontvangen financiële ondersteuning met een maximum van € 200.000,- voor een project van maximaal 24 maanden. Ook wordt een Sports Data Valley ontwikkeld waarbinnen alle sportgerelateerde data worden verzameld, verwerkt, geanalyseerd en beschikbaar gesteld. Hierdoor kunnen initiatieven en resultaten worden gekoppeld en ontstaat een sportinnovatie ecosysteem.

Op 11 januari heeft het Smart Skating project zich gepresenteerd aan de commissie van sportinnovator.nl. Sprekers waren Bart Veldkamp en Erik Leene. Naast Smart Skating zijn er nog tien projecten gepresenteerd waarvan er uiteindelijk vijf ondersteuning zullen ontvangen van het fonds dat door minister Schippers in het leven is geroepen. Veldkamp: “Het was een goede presentatie. We hadden 7,5 minuut om ons project te presenteren, waarna wij 7,5 minuut de tijd kregen om ons te verdedigen op vragen van de commissie. Het voelde allemaal goed aan en als we dit vertrouwen krijgen is het een grote stap voorwaarts in een nieuw te ontwikkelen smart sport platform. Het doel is om unieke, persoonlijke, algoritmes te laten ontstaan door de persoonlijk ingevoerde data, ter verbetering van topsporters en mensen die gezonder willen leven.” Naar verwachting wordt begin februari in het Sportinnovator Live XL Event de uitslag gepresenteerd.

Embedded scientist
Embedded scientist Wouter van der Ploeg is sinds het begin van het seizoen actief binnen Team Stressless om data te verzamelen voor het Smart Skating platform. “In Thialf is het mogelijk om tijden te meten in meerdere segmenten. Zo kan een coach informatie krijgen over bijvoorbeeld de versnelling tijdens de eerste 100 meter of het verschil tussen snelheid in de binnen- en buitenbocht.” De ontwikkelingen van dit project kunnen gevolgd worden via www.smartskating.com en de social-mediakanalen van het Smart Skating platform. Begin 2016 worden de eerste resultaten verwacht vanuit het project.

Meer informatie: 
smartskating.com
www.sportinnovator.nl
kadenza.nl


Partners