26-04-2024

SAS sluit aan bij ESA-project om waterschaarste te bestrijden met data-analyse

Deel dit bericht

Miljarden mensen zijn afhankelijk van het water dat door de belangrijkste rivieren van onze aarde stroomt. Helaas staat de zoetwatervoorraad om allerlei redenen steeds meer onder druk. Daarom heeft SAS aangekondigd dat het samen met andere gespecialiseerde organisaties deel uitmaakt van een uniek initiatief van het Europees Ruimteagentschap ESA. Het project wil data en analytics inschakelen om de wereldwijde waterschaarste onder controle te krijgen.

Het onderzoek staat onder leiding van Krucial, een Schotse scale-up die gespecialiseerd is in het gebruik van ruimtetechnologie voor de ontwikkeling van digitale oplossingen op aarde. Het bedrijf verzamelde een budget van $3,7 miljoen en stelde een consortium van internationale organisaties samen die hun expertise delen om een baanbrekende oplossing voor watermonitoring te ontwikkelen. SAS maakt als leider in data en AI deel uit van de groep. Andere deelnemers zijn Deep Planet (start-up in landbouwtechnologie), Scotland’s Rural College (onderzoeksinstelling gericht op landbouw en biowetenschap), en de universiteit van Strathclyde.

Slimmer beheer van de watervoorraad
Het doel van het ESA-project is om een geavanceerde end-to-end en schaalbare oplossing te ontwikkelen die het mogelijk maakt om onze veerkracht op het gebied van water in kaart te brengen en te monitoren. Hiervoor zullen de deelnemers van het onderzoek meerdere datasets combineren, zoals data van grondsensoren, maar ook weerdata en data van satellieten. Met de technologie willen ze de waterstanden en waterkwaliteit volgen in de honderd dichtstbevolkte rivierbekkens ter wereld, die van cruciaal zijn voor meer dan drie miljard mensen.

Via de innovatieve hybride connectiviteitstechnologie van Krucial wordt de data over de rivieren naar een cloudplatform verzonden. Dankzij dit platform zijn belangrijke informatie en inzichten over de watervoorraad op elk moment beschikbaar voor beleidsvoerders, bedrijven en overheden. Op die manier kunnen deze partijen betere beslissingen nemen over het beheer van onze kostbare waterbronnen. Zo kunnen de juiste acties worden ondernomen om het waterverbruik te verminderen, vervuiling tegen te gaan en de wereldwijde druk op de watervoorraden te verlichten.

Uiteindelijk moet de technologie ook voordelen bieden voor de landbouw, waterhuishouding en andere domeinen die sterk afhankelijk zijn van water voor hun activiteiten. Ook deze spelers zullen de informatie van het platform kunnen gebruiken om hun waterbronnen te beheren, de risico’s op overstromingen en droogte in te schatten, en op een duurzamere manier te werken.

Tags:

Data, Analytics

Company:

SAS

Partners