25-02-2019 Door: Rick van der Lans

Wie eerst: data-architectuur of technologie?

Deel dit bericht

Veel organisaties zijn bezig nieuwe data-architecturen te ontwerpen en te implementeren waarmee aan de nieuwe informatiebehoeften kan worden voldaan. Waren we ooit tevreden met systemen die vooraf gedefinieerde dashboards en rapporten tevoorschijn konden toveren en die een-dag oude data toonden, tegenwoordig gelden andere regels. Nieuwe vormen van datagebruik, zoals self-service BI, data science, embedded BI en streaming analytics, vereisen dat nieuwe data-architecturen worden ontworpen.

Ooit gingen we er van uit dat data-architecturen onafhankelijk van technologieën en producten opgezet moesten worden; ofwel, eerst de data-architectuur en dan de bijpassende producten erbij zoeken. Dat kon toen ook omdat veel producten redelijk uitwisselbaar waren. Zo waren ETL-producten vergelijkbaar in mogelijkheden en hetzelfde gold voor veel SQL databaseservers en rapportagetools. Uiteraard bestonden er prijsverschillen en andere, functionele verschillen tussen die producten, maar er kon toch uit een homogene groep producten gekozen worden.

Dus bij het uitdenken van je data-architectuur nam je een blokje ETL op en een blokje databaseserver en later selecteerde je het product waarmee een blokje geïmplementeerd kon worden. Maar is de situatie nog steeds hetzelfde? Zijn de producten nog steeds zo uitwisselbaar?

Specialisatie
De laatste jaren worden we geconfronteerd met een niet aflatende stroom technologieën voor het verwerken, analyseren en opslaan van gegevens. Denk hierbij aan Hadoop, NoSQL, NewSQL, GPU-databases, Spark en Kafka. Deze technologieën hebben een grote invloed op data-architecturen. Dit komt omdat ze op twee manieren verschillen van de wat klassiekere producten.
Het eerste verschil is dat veel producten gespecialiseerd zijn. Ze zijn niet meer geschikt voor allerlei soorten toepassingen maar voor slechts één of twee. Bijvoorbeeld, veel NoSQL-producten, zoals MongoDB en Riak, zijn ontwikkeld en geoptimaliseerd voor het verwerken van veel transacties. Daarentegen zijn hun analysemogelijkheden zeer minimaal. Neo4j, ook een NoSQL-product, is juist gebouwd om data te analyseren en is niet sterk in transacties. In feite ondersteunt het één vorm van analyse en wel graph analytics. GPU-based SQL databaseservers zijn speciaal ontworpen om razendsnel query’s op veel data te verwerken. Het zijn ideale producten om als data mart in te zetten. Hun specialisatie maakt ze echter een stuk minder uitwisselbaar.

En dit was ooit compleet anders. Bijvoorbeeld, de bekende klassieke databaseservers waren geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Ze konden ingezet worden ter ondersteuning van transacties, rapportage, portals, websites, datawarehouses, en nog veel meer.

Unieke interne architecturen
Het tweede verschil betreft hun meestal unieke interne architecturen. Een SQL databaseserver als SnowflakeDB bijvoorbeeld is eigenlijk een product dat de rol op zich neemt van de drie databases waaruit een datawarehouse-architectuur bestaat; dus de staging area, het datawarehouse en de data marts. Een ander voorbeeld is de databaseserver Edge Intelligence die query’s verwerkt op de plekken waar de data geproduceerd wordt. Op een bepaalde manier is het een gedistribueerde databaseserver.

Dit soort producten dwingt een bepaalde data-architectuur af. Wil men optimaal van ze gebruik maken, dan moeten ze ten eerste ingezet worden voor de toepassing waarvoor ze gebouwd zijn. Ten tweede moet hun interne architectuur leidend zijn bij de bepaling van de data architectuur. Dus kunnen we nog wel een technologie onafhankelijke data-architectuur ontwikkelen? Het lijkt me niet.

Rick van der Lans zal over dit onderwerp tijdens de Data Warehousing & Business Intelligence Summit op 27 maart 2019 een keynote presenteren; De invloed van nieuwe database-technologie op data-architecturen.

Rick van der Lans

Rick van der Lans is een gerespecteerd en onafhankelijk analist, adviseur, auteur en internationaal bekende spreker. Hij is gespecialiseerd in datawarehousing, business intelligence, big data en databasetechnologie. Hij heeft vele seminars en webinars gepresenteerd en keynotes bij industry-leading conferenties. Hij weet als geen ander een goede balans te vinden tussen op de praktijk toegesneden technologische en strategische zaken. Al meer dan tien jaar is hij de voorzitter van de jaarlijkse European Enterprise Data and Business Intelligence Conference in Londen en de jaarlijkse Data Warehousing en Business Intelligence Summit in Nederland. Rick helpt cliënten wereldwijd met het ontwerpen van hun data warehouse, big data en business intelligence architecturen en begeleid hen bij het selecteren van de geschikte producten. Hij is invloedrijk geweest bij het wereldwijd introduceren van de nieuwe logische datawarehouse architectuur waarmee organisaties meer flexibele business intelligence systemen kunnen ontwikkelen. Rick heeft honderden artikelen en blogs geschreven voor toonaangevende vakbladen en websites en van zijn hand zijn vele educatieve en populaire whitepapers verschenen voor een groot aantal leveranciers. Hij was de auteur van het eerste beschikbare boek over SQL, getiteld Introduction to SQL, dat in vele talen gepubliceerd is en waarvan meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Recentelijk publiceerde hij het boek Data Virtualization for Business Intelligence Systems.

Rick verzorgt bij Adept Events een seminar over de architectuur, ontwerp en technologie van het Logisch Datawarehouse alsmede een seminar over het Ontwerpen van Nieuwe Data Architecturen.

Alle blogs van deze auteur

Partners