10-08-2016

Open research data centraal bij Europese subsidiepot van 80 miljard euro

Deel dit bericht

De Europese Commissie geeft een update over het Europese innovatieprogramma Horizon 2020 in 2017. Een aantal belangrijke wijzigingen wordt volgend jaar doorgevoerd. De Europese Commissie stelt in 2017 8,5 miljard euro beschikbaar voor onderzoek en innovatie.

Het budget van 8,5 miljard wordt net als voorgaande jaren verdeeld over verschillende pijlers. 3,1 miljard euro is voor onderzoek, 2 miljard voor industrieel leiderschap en 2,3 miljard gaat naar projecten die een oplossing hebben voor maatschappelijke uitdagingen. Vervolgens blijft er een gedeelte van het budget over voor additionele zaken zoals het verspreiden van kennis. Binnen deze budgetten is volgend jaar ook weer subsidie beschikbaar voor de ondersteuning van een reeks overkoepelende initiatieven zoals industrie 2020 en de circulaire economie, slimme en duurzame steden, technologieën en standaarden voor autonoom rijden en Internet of Things.

Wijzigingen werkprogramma 2017
Naast de budgetverdeling heeft de Europese Commissie ook een aantal wijzigingen aangekondigd. Een van de belangrijkste daarvan wordt volgend jaar de invoering van ‘open research data’ in alle werkprogramma’s. Dit betekent dat alle projecten die financiering ontvangen uit Horizon 2020 vanaf 2017 verplicht zijn om hun onderzoeksdata gratis online ter beschikking stellen. Deze open research data werd eerder al in een pilot getest, maar vanaf volgend jaar dus breed doorgevoerd.

Green vehicles
In 2017 wordt ook een aantal nieuwe onderdelen aan de bestaande werkprogramma’s toegevoegd. Zo komt er tien miljoen beschikbaar voor ‘closing the water gap’, een nieuw onderdeel binnen het werkprogramma ‘Greening the economy’. Daarnaast komt er ook 20 miljoen voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie cellen en hun integratie in accu’s. Dit budget valt onder het programma ‘Green Vehicles’. Tot slot wordt komend jaar ook vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling en implementatie van het FOOD2030-initiatief.

80 miljard subsidie tot en met 2020
Met Horizon 2020, het Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie, kunnen onderzoeksinstellingen en bedrijven sinds 2014 en tot en met 2020 een beroep doen op een budget van in totaal bijna 80 miljard euro. Het subsidieprogramma ademt resultaatgerichtheid. Dat biedt meer dan voorheen ook ondernemers de kans om financiering te krijgen voor de ontwikkeling en demonstratie van baanbrekende innovaties.

Meer informatie: PNO Consultants

Partners