13-10-2014

Big data moet winst opleveren tijdens Volvo Ocean Race

Deel dit bericht

De Universiteit Twente (UT) is de wetenschappelijke partner van het Nederlandse Team Brunel dat meedoet aan de Volvo Ocean Race. Studenten van de UT gaan big data-analyses uitvoeren over de prestaties van het team, waardoor de bemanning zijn prestaties kan verbeteren.

De Volvo Ocean Race is een prestigieuze zeilwedstrijd die iedere drie jaar wordt georganiseerd. De wedstrijd is afgelopen weekend in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad van start gegaan. Met behulp van big data hoopt het team nauwkeurige inzichten te verkrijgen in de prestaties van zowel het team.

Eenheidsklasse
Deze prestaties zijn van groter belang dan ooit te voren, aangezien voor het eerst een zogenaamde 'eenheidsklasse' is gecreëerd binnen de wedstrijd. Alle teams maken gebruik van dezelfde materialen en mogen niet aan hun boot sleutelen. Iedere boot is dus exact gelijk, waardoor het team dat de beste prestaties levert de wedstrijd wint. Big data-analyses spelen hierbij een belangrijke rol.

De Universiteit Twente heeft een infrastructuur aangelegd voor de analyse van de data die op het schip wordt verzameld. In de voorbereiding op de race waren enkele studenten van de studie Business & IT (een combi tussen informatica en bedrijfskunde) op bezoek in het trainingskamp van Team Brunel in Southampton om de data-analyse in te richten.

Team Brunel ondersteunen
“Onze studenten zijn bezig de eerste analyses op de data uit te voeren”, zegt hoogleraar Jos van Hillegersberg van de vakgroep Industrial Engineering and Business Information Systems (IEBIS). “Tijdens de stops tussen de etappes ondersteunen we Team Brunel met analyses van de data die is verkregen aan de hand van sensoren op het schip. Daarbij kunnen we de navigator en schipper ondersteunen bij het nog optimaler presteren. De studenten doen zo in een uitdagende omgeving ervaring op met real time big sensordata om zo systemen te ontwikkelen die beslissingen in de race ondersteunen.”

Tags:

Big Data

Partners