01-05-2014

Zint eer ge begint: ga op zoek naar een schaalbaar fundament

Deel dit bericht

 

U heeft het idee opgevat om een nieuwe applicatie te ontwikkelen of een bestaande applicatie te vernieuwen. Natuurlijk heeft u eerst met verschillende partijen gesproken om uw idee te valideren. Business partners, mogelijke klanten, collega’s en eventueel een investeerder dachten met u mee. Nu is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met de bouw van de nieuwe applicatie of u ontwikkelt verder met een bestaande toepassing, maar waar begint u?

Tijdens het ontwikkelen van een applicatie biedt een OTAP-ontwikkelstraat uitkomst. De afkorting OTAP staat voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie, de verschillende fases van het ontwikkelproces. Tijdens deze gestroomlijnde methodiek van ontwikkelen verschuift de applicatie van omgeving naar omgeving naarmate het proces vordert. Dit lijkt misschien alleen weggelegd voor de grote bedrijven van deze wereld, maar het tegendeel is waar. OTAP omschrijft de stappen van een software development lifecycle, ook kleinere ondernemingen krijgen vroeg of laat te maken met soortgelijke stappen.

De 5 stappen van het ontwikkelproces
Het (door)ontwikkelen van een applicatie is precisiewerk. Onderstaand wil ik in het kort de eerste vier stappen van het ontwikkelproces toelichten, zoals ook beschreven op Wikipedia, alvorens ik verder ga met een andere uitdaging die daaraan vooraf gaat, één die vaak over het hoofd wordt gezien.

Stap 1: Ontwikkelen
De applicatie of een onderdeel daarvan wordt eerst ontwikkeld in een speciaal opgezette ontwikkelomgeving. In deze omgeving bevinden zich veelal één of meerdere personen in een ontwikkelteam die werken aan één gezamenlijke versie. Aan het einde van elke dag wordt deze versie gekopieerd in het versie beheer programma op de ontwikkelserver.

Stap 2: Testen
Deze gezamenlijke versie wordt ‘s nachts automatisch van programma code naar een draaibare applicatie omgezet en eventueel doorgezet naar de testserver. Op de testserver kan er zowel technisch als functioneel getest worden, waarvan de resultaten de volgende dag klaar liggen voor het ontwikkelteam. Als er een release wordt voortgezet, kan deze release volledig worden doorgetest door alle betrokken partijen.

Stap 3: Acceptatie
Na goedkeuring kan de applicatie worden geïnstalleerd in de acceptatieomgeving. Dit proces wordt zorgvuldig gedocumenteerd in een draaiboek. De acceptatieomgeving is qua hard- en software zoveel mogelijk gelijk aan de productieomgeving. In deze omgeving kunnen de functionaliteiten en de performance bekeken worden door de betrokken partijen, zonder dar dat de dagelijkse productie onderbroken wordt.

Stap 4: Productie
Wanneer de betrokken partijen de applicatie hebben geaccepteerd wordt de applicatie geïmplementeerd binnen de productieomgeving, hierbij wordt dezelfde procedure gevolgd als tijdens het overzetten van de testomgeving naar de acceptatieomgeving. Een terugdraaiplan is hier tevens bij aanwezig zodat er bij eventuele onvoorziene omstandigheden de productie installatie ongedaan kan worden gemaakt en de oude versie terug kan worden gezet.

Er zijn talloze artikelen geschreven over de exacte werking en inrichting van dit proces, mocht u meer willen weten over dit proces dan verwijs ik u graag door naar Wikipedia, waar ing. Edwin van Beveren de OTAP-methodiek nauwkeurig heeft beschreven.

Voor u begint is er echter nog een stap die vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk het hosting fundament. Veel hostingoplossingen bieden redundantie, beschikbaarheid en uitwijkmogelijkheden. Natuurlijk is dat van belang wanneer de applicatie draait in de productieomgeving. Maar hoe zit het met uw wensen tijdens het ontwikkel- en testproces? Bent u dan ook op zoek naar beschikbaarheid en redundantie? Ik denk van niet.

Stap 0: Een schaalbaar fundament
Zint eer ge begint! Een relatief klein gedeelte van de capaciteit van hostingplatformen wordt gebruikt als productieomgeving, het overgrote deel is dus gereserveerd voor de eerste drie fases (OTA) van het ontwikkelproces. Tijdens deze fases zijn de flexibiliteit en schaalbaarheid van het hostingplatform van belang. Ga voor u start op zoek naar een hostingpartner die u een flexibel en schaalbaar platform kan bieden zonder dat u zich contractueel jarenlang vast hoeft te leggen. Let er daarnaast op dat u voldoende vrijheden heeft binnen de OTAP-omgeving en deze kan aanpassen naar uw specifieke wensen. Vraag eens naar een tariefstructuur die gericht is op softwareontwikkelaars. Tenslotte veranderen uw wensen en eisen in iedere fase van de ontwikkeling van de applicatie, dus waarom nu al meer afnemen en betalen voor garanties die later pas van belang zijn?

Door bovenstaande stappen te doorlopen bent u instaat voor iedere sprint de fases van de ontwikkeling te doorlopen en een kwalitatief hoogwaardige applicatie op te leveren.

Door: Paul Bijleveld, Managing Director ACC ICT

 

 

Tags:

Software

Partners