16-05-2014

‘IT biedt kansen op ongekende schaal’

Deel dit bericht


Wie in de IT werkt heeft de mogelijkheid iets te creëren dat op een ongekend grote schaal ingezet kan worden. De kansen zijn daarmee vele malen groter dan bij het vervaardigen van een fysiek product. Ook de snel veranderende mobiele trends en nieuwe, moderne, manieren van software ontwikkelen bieden mooie kansen. Executive People sprak aan de vooravond van het IT Talent Debate hierover met VX Company en EsperantoXL.

Bert Grevelink, technisch directeur van VX Company: “We zoeken mensen die vinden dat ze zich ergens mee mogen bemoeien. Uiteraard met verstand van ICT. Dat maakt ons bedrijf een aantrekkelijke werkgever. Veel multinationals zijn alleen maar ingericht om de aandeelhouders tevreden te stellen, de medewerkers komen op de tweede plaats. Klanten zijn daar alleen nodig voor de omzet. Ik heb zelf bij zo’n bedrijf meegemaakt dat goede ideeën van medewerkers bewust worden tegengehouden omdat ze weliswaar goed zijn voor de klant, maar niet voor de aandeelhouder.”

“Bij ons mogen mensen zich wel degelijk bemoeien met wat goed is voor de klant. Het ontwikkelen van een visie daarop, dat is waar we mensen graag mee helpen. Medewerkers hebben bij ons toegevoegde waarde. Zij weten wat er speelt bij de klant. Ik heb liever dat ze en foute beslissing nemen waar ze op terug moeten komen dan dat het eerst door een lang bureaucratisch proces gaat. Deze visie slaat volgens mij aan bij de Westerse hoog opgeleide mens. Als ze iets willen dan willen ze het nu, en ik geef ze die ruimte.”

Ambitie ondersteunen

“We bieden ze bijvoorbeeld uitdagingen op het gebied van dev op-systeemontwikkeling, agile, in kleine teams op een moderne manier, inclusief mobiel. Dus niet meer de waterval. Daarnaast werken ze aan managed services voor de klanten. En daarnaast hebben we een aantal oplossingen op basis van Sharepoint, om dat effectiever en aantrekkelijker te maken. Als de mensen eenmaal van deze aanpak horen komen ze graag naar ons toe. Het is vooral zaak dat we dit onder de aandacht brengen van studenten.”

Een goed voorbeeld van deze filosofie dat hij noemt is een Marokkaanse jongen die bij hem als consultant werkte. “Hij wilde laten zien dat er niet alleen negatieve verhalen te vertellen zijn over Marokkanen, en hij heeft onder onze holding een BV opgericht waar ondertussen veertig Marokkanen werken op helpdeskfuncties. Wij hebben die ambitie van hem ondersteund, en hem geholpen bij het opzetten van dat eigen bedrijf. Daar zijn we trots op.”

Creatief en verstand van business

Melle Sprenger, oprichter van EsperantoXL: “Wij willen bij het IT Talen Debate ook zelf kennis krijgen van de opleidingen die gegeven worden, en zien welke mensen zich daarmee bezig houden. Daarbij zoeken we natuurlijk ook zelf talenten, en willen we bij hen ons bedrijf onder de aandacht brengen. We zoeken nu met name mensen die kunnen ontwikkelen, vooral mobiele applicaties. Daarbij is het zaak dat ze creatief zijn en verstand hebben van businessprocessen zodat de oplossing daarbij aansluit.”

“Wat ons aantrekkelijk maakt is dat we een kleine organisatie zijn die volledig bestaat uit ontwikkelaars die volledige projecten invullen, inclusief design en GUI. Onze medewerkers hebben zo de mogelijkheid alle hoeken van de IT te zien. Er zijn zelfs klanten voor wie we het beheer doen. Dan zit je zowel aan de voor- als achterkant van projecten. Dat is een interessante manier om de volledige breedte van de IT te leren kennen.”

Zo werkt EsperantoXL voor de Nederlandse Spoorwegen. “Voor hen zijn we ketenpartij voor de railpocket, de handcomputer van het personeel. Daar hebben we systemen voor gemaakt. Ook zijn we betrokken bij nieuwe ontwikkelingen hiervan, van begin tot eind, inclusief beheer. Het is niet alleen mobiele ontwikkeling, je moet ook zorgen dat het blijft draaien. Wat IT mooi maakt is de schaal waarop je werkt. Die is oneindig veel groter dan wanneer je een fysiek product maakt. Als je in de IT iets maakt heb je de kans je dat wereldwijd heel groot maken.”

(MvdH)

 

Partners