De enorme aandacht rondom Internet of Things (IoT) gemist? Vermoedelijk bent u dan even in winterslaap geweest. IoT is bij u, bij mij en bij hun. IoT is overal en we zijn nog maar juist aan het begin. Internet of Things heeft het potentieel om onze manier van interacteren met onze omgeving fundamenteel te veranderen: doordat IoT sensors objecten kunnen opvolgen en beheren ontstaat de mogelijkheid voor datagedreven besluitvorming. Er ontstaat de mogelijkheid om systemen performanter te maken, waarde te creëren met nieuwe businessmodellen, of tijdsbesparingen te doen en kwaliteit van leven te verbeteren. Pff, een mens zou voor minder ..!
Dit jaar bereiken we het aantal van 4,9 miljard geconnecteerde IoT devices (smartphones et cetera zijn uitgesloten van dit aantal), met een verwachte groei naar 50 miljard in 2020. In eerste instantie lag de focus bij bijvoorbeeld fitness- en gezondheidstoestellen. Inmiddels start IoT bij het B2B segment met een veel hogere economisch impact. Met een enorme snelheid worden IoT initiatieven ontplooid op – vooral – verticale industrieën; goed voor een aandeel van 70 procent op de totale 2015 IoT waarde. Een voorbeeld betreft de slimme steden waar IoT techniek zorg draagt voor verkeersstroomlijning. Onderzoek van McKinsey wijst echter uit dat bovenstaande trend nog sterk onderschat is. Excuseer? Onderschat? Ja, onderschat want de totale economische waarde van IoT wordt verwacht op 3,9 tot 11,1 biljoen dollar in 2025. Gaat u gerust even zitten!
Voila, de kaarten liggen op tafel en vermoedelijk bent u wakker. Een IoT potentieel tot 11,1 biljoen dollar ofwel 10 procent van de waarde van de wereldeconomie in 2025. Referentie en feitelijk materiaal over Internet of Things vindt u hier.
Kaders voor economische impact
Waar staat IoT vandaag en waarom staan we slechts aan het begin? De huidige IoT applicaties zijn ofwel sterk gecentreerd rondom de consument ofwel beperkt tot verticale industrieën:
Echter, om IoT applicaties ten volle uit te nutten dienen onze ondernemingen ze onderling te connecteren: de zogenaamde interoperability. Individuele IoT applicaties versterken zichzelf op het moment dat ze geconnecteerd zijn naar andere IoT applicaties of systemen. Om de échte economische impact in te schatten van geconnecteerde IoT applicaties, dienen we het concept van ‘kaders’ te introduceren.
Kaders zijn scenario’s gezien en beoordeeld door de lens van domeinen in plaats van processen. Kaders zijn ‘cross-industry’ en wars van de typische proces-flow. Met kaders kunnen we de waarde van geconnecteerde IoT applicaties inschatten. Laten we een voorbeeld nemen: kijken we naar de waarde van een IoT applicatie voor een compressorfabrikant, dan zien we de voordelen van procesoptimalisatie of voorspellend onderhoud. Kijken we naar diezelfde fabrikant vanuit een kader, dan zien we optimalisatie van een volledige supply chain of zelfs de voorstelling van nieuwe business modellen zoals bijvoorbeeld het aanbieden van ‘gecomprimeerde lucht als een service’.
Als we de wereldwijde kaders wat uitdiepen, kunnen we de volgende negen identificeren:
Laat uw inbeeldingsvermogen de vrije loop als u het bovenstaande leest: als ik bijvoorbeeld voertuigen noem, denk ik echt niet alleen aan spreekwoordelijke navigatie of preventief onderhoud. Denk aan belastinginning, tol-inning, connectie met uw verzekeraar of toeleveranciers van auto-onderdelen of andere diensten. Denk ook maar eens aan de vrachtwagenfabrikant die met geconnecteerde IoT applicaties zijn laadniveaus kan controleren op de verkochte trucks bij fleetowners. Diezelfde fabrikant kan overwegen een 9-tons truck aan te bieden om zo de fleetowners efficiëntie te verbeteren.
Een ander voorbeeld is het zogenaamde Usage Based Design van producten: door exact op te volgen welke functionaliteit van een product waar en door wie gebruikt wordt, kan het design van nieuwe product-versies worden verbeterd wat weer leidt tot betere marges of verkoop aantallen.
Aan bovenstaande infographic is al te zien dat de grootste kaders die van Fabrieken, Mensen en Steden. Verwacht wordt dat China de grootste kansen biedt op vlak van geconnecteerde IoT fabrieksapplicaties.
Interoperability opent deuren
De belangrijkste conclusie die we vandaag trekken als we het potentieel van IoT applicaties bekijken, is dat geconnecteerde IoT applicatie – de zogenaamde Interoperable IoT – een exponentieel grotere economische impact heeft dan geïsoleerde applicaties. Het is verwacht dat 40 procent van de economische impact van IoT in 2025 terug te leiden is tot de interconnectiviteit. Dit cijfer is zelfs 60 procent in geval van het werkplekkader.
Een tweede conclusie is dat de meeste data van de huidige IoT applicaties ofwel niet gebruikt wordt ofwel niet volledig uit genut. Uit die laatste leiden we volgende concrete opportuniteiten af:
Analytics opent de deuren
Beide opportuniteiten hierboven leunen enorm op business analytics en business intelligence om succesvol te kunnen zijn. Laat me toelichten waarom. Het komt allemaal neer op het toepassen van het Closed Loop Portfolio op de Iot applicaties:
Predictieve analyse
Predictieve analyse is wellicht de belangrijkste component die het succes van geconnecteerde IoT applicaties bepaalt. Haar rol is cruciaal als het aankomt op het herkennen, prioriteren en interpreteren van IoT data:
Planning
De inzichten die predictieve analyses brengen, kunnen hun implicaties op de businessplanning hebben. Een slimme stad bijvoorbeeld kan haar verlichtingsplan (en dus budget) aanpassen op basis van real-time criminaliteitscijfers Fabrikanten passen dan weer hun budgetplanning aan op basis van real-time gebruik van hun producten.
Monitoring
De monitoring van IoT data krijgt nu eindelijk het momentum dat het verdient. De huidige business intelligence tools zijn uitstekend in staat om de link van IoT data naar relevante andere systemen te leggen. Met self-service BI en data blending, kan een businessgebruiker eenvoudig de inzichten in sensor data verkrijgen die relevant zijn. Sensordata van een winkel met een slechte dagomzet, kunnen eenvoudig getoetst worden aan een weersverwachting die toont dat een mooie dag gevolgen heeft voor het winkelbezoek. De diabetes-arts kan eenvoudig van op afstand de insuline curve van zijn patiënt 'blenden' bijvoorbeeld het eetgedrag van die patiënt die hij haalt uit een voedingsapp die de patiënt gebruikt.
Een speciale plek is er voor Event Stream Processing (ESP). Die staan real-time triggers toe op basis van gebeurtenissen. Het betekent dat sensordata dienst kunnen doen als trigger voor een nieuwe gebeurtenis. Het potentieel van ESP is gigantisch en neem gerust de tijd eens bij uzelf na te denken wat dat allemaal zou kunnen betekenen: wat bijvoorbeeld als een botsing van us auto onmiddellijk een event naar de hulpdiensten zou triggeren?
Sleutel
Dat IoT onze samenleving nog verder zal veranderen was al duidelijk. Dat de economische impact in 2025 zo groot is, zal u wellicht verbazen. De uitdagingen op onze weg liggen met namen in de interconnectiviteit van de onderlinge IoT applicaties en die van de IoT applicaties met andere bedrijfssystemen. Die zijn beiden cruciaal om inzichten – en dus waarde – te creëren. Een mooie route staat ons te wachten.
14 en 15 mei 2025 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoord op...
19 t/m 21 mei 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde trainer Lawrence Corr over het modelleren Datawarehouse / BI systemen op basis van dimensioneel modelleren. De workshop wordt ondersteund met vele oefeningen en praktij...
20 en 21 mei 2025 Deze 2-daagse cursus is ontworpen om dataprofessionals te voorzien van de kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn om Knowledge Graphs en Large Language Models (LLM's) te integreren in hun workflows voor datamodelleri...
22 mei 2025 Workshop met BPM-specialist Christian Gijsels over AI-Gedreven Business Analyse met ChatGPT. Kunstmatige Intelligentie, ongetwijfeld een van de meest baanbrekende technologieën tot nu toe, opent nieuwe deuren voor analisten met innovatie...
17 t/m 19 november 2025 De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot...
Alleen als In-house beschikbaar Het Logical Data Warehouse, een door Gartner geïntroduceerde architectuur, is gebaseerd op een ontkoppeling van rapportage en analyse enerzijds en gegevensbronnen anderzijds. Een flexibelere architectuur waarbij snell...
Deel dit bericht