11-01-2016

NFI en LIACS ontwikkelen nieuwe methodes voor vraagstukken Big Data

Deel dit bericht

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Universiteit Leiden gaan samenwerken aan vraagstukken op het gebied van forensisch onderzoek aan big data. Dit moet leiden tot nieuwe, gevalideerde methoden die kunnen worden toegepast in strafzaken en andere projecten.

Het NFI en het Leiden Instituut of Advanced Science (LIACS) - het informatica-instituut van de Universiteit Leiden – bekrachtigden onlangs dit samenwerkingsverband. Wetenschappelijk onderzoeker Cor Veenman van het NFI gaat binnen het LIACS onderzoek doen.

Big data
Via steeds meer wegen worden grote hoeveelheden digitale gegevens verzameld rond een misdrijf, zoals uit computers, telefoons en harde schijven, maar ook van telefoon- en kentekenregistraties. Grote hoeveelheden digitale sporen noemen we big data.
"De informatie die hier uit gewonnen moet worden, heeft te maken met de zogenoemde 'wie-, wat-, waar-, wanneer- en hoe-opsporingsvragen’. Methodes die hiervoor nodig zijn, komen uit de machine learning, natuurlijke taalverwerking, sociale netwerkanalyse, visualisatie en statistiek”, legt Veenman uit.

Onderzoekers van het NFI werken aan deze methodes, waarmee ze grote hoeveelheden informatie onder meer steeds effectiever kunnen verwerken, analyseren en interpreteren. Door de samenwerking tussen het NFI en het LIACS wordt kennis uit de forensische wereld en de academische wereld hierover gebundeld.
Naast onderzoek zal Veenman ook onderwijs geven aan master studenten binnen data science programma’s van de universiteit en onderzoekers begeleiden bij hun promotieonderzoek.

Kecida
Kecida staat voor het 'kennis- en expertisecentrum voor intelligente data-analyse'. Het is onderdeel van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Kecida richt zich op technieken voor intelligente data-analyse om essentiële informatie te halen uit grote hoeveelheden digitale gegevens.

Meer informatie
LIACS
Kecida

Partners