08-08-2024

AWS versterkt Generative AI programma met Nederlandse innovatiekracht van Weaviate

Deel dit bericht

Vier maanden na de introductie van AWS Generative AI Competency, samen met 45 partijen die het voortouw nemen bij de toepassing van Generatieve AI, breidt AWS dit programma uit met nieuwe partners. Een van deze partners is de veelbelovende Nederlandse startup Weaviate, dat beschikt over veel expertise in de ontwikkeling en implementatie van generatieve AI-applicaties in verschillende sectoren.

Met het nieuwste cohort van AWS Generative AI Competency Partners, waaronder wereldwijde merken als C3 AI, Cognizant en IBM, heeft AWS het aanbod voor klanten in Europa en andere delen van de wereld aanzienlijk vergroot. Zo stelt zij klanten in staat om snel ervaren en goed ondersteunde partners in hun regio te vinden en innovaties wereldwijd onder de aandacht te brengen. AWS-klanten kunnen kiezen uit meer dan zestig gevalideerde partners die ondersteuning bieden bij het in productie nemen van hun generatieve AI-workloads.

“We zijn erg blij onze nieuwe AWS Partners te kunnen verwelkomen in ons programma Generative AI Competency,” vertelt Danielle Gorlick, General Manager Benelux. “Sinds we Generative AI Competency hebben gelanceerd, hebben onze partners veel impact gemaakt en dit jaar al aanzienlijk bijgedragen aan de wereldwijde lancering van generative AI workloads.”

AWS Generative AI Competency Partners helpen klanten hun prestaties te verbeteren door de inzet van generatieve AI via Amazon Web Services. De eerste partners van dit programma hebben al veel vooruitgang geboekt. Zo zijn 126 klantreferenties gepubliceerd die hun werk in tal van sectoren zichtbaar maken en het voor organisaties mogelijk maken de voordelen te bekijken van generatieve AI-oplossingen die beschikbaar worden gemaakt via AWS Marketplace. Deze oplossingen helpen bij het automatiseren van taken, het vergroten van de productiviteit en het bieden van hypergepersonaliseerde ervaringen op basis van generatieve AI.

Weaviate open source-software wereldwijd omarmd
Eén van deze partners is de Nederlandse AI-zoekmachine Weaviate. De open source-zoeksoftware van deze Nederlandse startup is in korte tijd uitgeroeid tot een standaard-tool voor softwareontwikkelaars en databedrijven wereldwijd. Het bedrijf slaagde er dit jaar snel in vijftig miljoen dollar aan startkapitaal op te halen, het team uit te breiden en haar software verder te ontwikkelen. Inmiddels telt het bedrijf dertig medewerkers, die vanuit Europa en de Verenigde Staten opereren. In de komende periode wil Weaviate doorgroeien naar zestig tot honderd medewerkers.

De gelijknamige software van het snelgroeiende Nederlandse bedrijf omvat een clouddatabase die het voor ontwikkelaars van AI eenvoudiger maakt data te doorzoeken, op te slaan en te delen. Het gaat hierbij om zogeheten vector data die AI van de laatste generatie gebruikt voor taalmodellen. De database voorziet in een grote behoefte; de open source vector database van Weaviate is meer dan twee miljoen keer gedownload.

Partners