04-07-2024

Nutanix: Hybride multicloud-adoptie in financiële sector zal verdrievoudigen

Deel dit bericht

Uit het zesde jaarlijkse Enterprise Cloud Index (ECI) onderzoek van Nutanix blijkt dat organisaties in de financiële sector verwachten dat er de komende drie jaar drie keer zoveel gebruik gemaakt zal worden van hybride multicloud dan nu het geval is. Zo wordt hybride multicloud het toonaangevende IT-model in de sector.

Uit het ECI-rapport blijkt verder dat IT-beslissers prioriteit geven aan databeveiliging en bescherming tegen ransomware, het implementeren van AI-strategieën en het minimaliseren van kosten. Maar liefst 99 procent van de respondenten geeft aan dat ze in de afgelopen drie jaar een ransomware-aanval mee hebben gemaakt. 89 procent vindt dat hun organisaties meer kunnen doen om zich tegen dergelijke aanvallen te beschermen. Een belangrijke drijfveer voor de prioriteiten op het gebied van IT-infrastructuur blijkt AI te zijn. IT-managers zetten dan ook steeds vaker AI-oplossingen in om besluitvorming de klantervaring te verbeteren.

Deze ontwikkeling weerspiegelt de strategische inzet van diverse cloudomgevingen die zijn afgestemd op specifieke operationele, kosten-, compliance- en controlevereisten. De aantrekkingskracht van een hybride multicloud-architectuur ligt in het feit dat het verschillende kosten-, facturerings- en implementatieopties biedt. Hierdoor krijgen digitale ondernemingen de flexibiliteit om de prestaties van applicaties te verbeteren, de beveiliging te versterken, de time-to-market te versnellen en de IT-uitgaven te optimaliseren.

Digital Operational Resilience Act
"Het is opvallend dat bijna alle respondenten in deze laatste ECI-enquête een ransomware-aanval hebben meegemaakt", zegt Lee Caswell, SVP Product & Solutions Marketing bij Nutanix. "Het is een teken des tijds dat het gebruik van hybride multicloud zal verdrievoudigen naarmate gebruikers van financiële diensten zich voorbereiden op verhoogde cyberbeveiligingsrisico's of als gevolg van nieuwe regelgeving. Zo wordt in 2025 de Digital Operational Resilience Act (DORA) in de EU van kracht. Hierdoor worden gegevensbescherming en disaster recovery een hybride multicloud-vereiste."  

Ook werd respondenten uit de financiële dienstverlening gevraagd naar hun huidige clouduitdagingen, hoe ze bedrijfsapplicaties vandaag de dag draaien en waar ze deze in de toekomst willen draaien. Dit zijn de belangrijkste bevindingen:
• Beslissers in de financiële sector blijven cyberbeveiliging het belangrijkst vinden, maar ook AI-investeringen en het beheersen van de totale kosten winnen aan belang. De helft van de respondenten (50 procent) geeft aan dat hun organisatie een paar dagen of een paar weken nodig had om volledig te herstellen na een cyberbeveiligingsincident. Nog eens 12 procent zegt dat, hoewel de activiteiten meestal binnen een paar dagen of weken waren hersteld, de impact van de aanval op de organisatie langer duurde dan het herstel van de dagelijkse activiteiten.
• Duurzaamheid en flexibiliteit staan bovenaan de lijst van belangrijkste beslissingsfactoren. Voor financiële dienstverleners die clouddiensten (private, hybride of public) selecteren, zijn flexibiliteit, beveiliging en datamogelijkheden belangrijke criteria. Toen ECI-respondenten werd gevraagd naar de belangrijkste factor die hun aankoopbeslissingen voor IT-infrastructuur beïnvloedt, stond duurzaamheid bovenaan (15 procent), gevolgd door de flexibiliteit om workloads te beheren in verschillende on-premises en cloudinfrastructuren (14 procent) en de kosten van de IT-infrastructuur (14 procent). Dit verschilt van andere sectoren waar duurzaamheid en kosten over het algemeen als minder belangrijk worden gezien.
• Hoe FinServ CIO's denken over infrastructuurprioriteiten. Naarmate hybride multicloud-omgevingen groeien, worden ook infrastructuren en het aantal workloads groter. Cloud (78 procent), data en AI (77 procent) en bescherming tegen ransomware (77 procent) kennen een aanzienlijke groei. Ondanks het feit dat duurzaamheid vaak wordt genoemd als cruciaal bij aankoopbeslissingen, zijn maar weinig organisaties van plan om hun investeringen op dit gebied volgend jaar aanzienlijk te verhogen. De grootste verwachte stijgingen in IT-budgetten zijn voor AI (39 procent), gevolgd door ransomwarepreventie (34 procent) en IT-modernisering (30 procent). In totaal wil 78 procent van de respondenten de uitgaven voor cloud computing verhogen, waarbij 77 procent van plan is om de uitgaven voor AI en bescherming tegen ransomware te verhogen.
• Financiële ondernemingen verplaatsen applicaties naar een andere infrastructuur om de prestaties van datatoegang, beveiliging en naleving van regelgeving te verbeteren. Bijna alle respondenten (97 procent) in de financiële dienstverlening en 95 procent wereldwijd geven aan dat ze in de afgelopen 12 maanden één of meer applicaties hebben verplaatst naar een andere IT-infrastructuur. Hierdoor ontstond een behoefte aan eenvoudige en flexibele overdraagbaarheid van workloads en applicaties tussen clouds. Het verplaatsen van applicaties in de financiële dienstverlening wordt het vaakst gemotiveerd door de wens om prestaties/datatoegangssnelheden te verbeteren (42 procent), het verbeteren van de beveiliging en naleving van de regelgeving (41 procent).
• De belangrijkste uitdagingen voor IT-afdelingen in de financiële dienstverlening zijn cyber- en compliance-gerelateerd. Bij respondenten uit de financiële dienstverlening worden ransomwarepreventie/databeveiliging en naleving van mandaten voor data-opslag/gebruik, zoals DORA, beide genoemd als de grootste uitdagingen op het gebied van databeheer, elk door 19 procent van de respondenten.

Partners