25-04-2017

Ruim helft Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt software uit de cloud

Deel dit bericht

Van de Nederlandse zakelijke instellingen gebruikt 54 procent software uit de cloud. Binnen het publieke segment gebruikt 71 procent een SaaS-oplossing. Daarmee is het segment met enige voorsprong koploper in het SaaS-gebruik in zakelijk Nederland. Dit blijkt uit 7.000 gesprekken die Computer Profile voerde met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen over SaaS.

Vooral in het onderwijs ligt het gebruik van SaaS-toepassingen erg hoog. Hierbinnen gebruikt 91 procent software uit de cloud. Het primair onderwijs valt buiten de ondervraagde doelgroep. Veruit de meeste branchespecifieke software voor het onderwijs wordt in SaaS-vorm afgenomen. In de zorg worden SaaS-toepassingen inmiddels op bijna 60 procent van de locaties gebruikt. Het laagst is het gebruik van de cloud bij medium sized businesses. Hier gebruikt 40 procent van de locaties de cloud.
De bouw- en transportsector blijft, met 40 procent SaaS-gebruik, vooralsnog achter in de cloudacceptatie. Segmentatie naar omvang laat zien dat het gebruik van SaaS-toepassingen het hoogst ligt bij bedrijven met 100-200 en 200-500 medewerkers (58 procent). Onder de 100 ligt het gebruik onder de 47 procent.

Meest gebruikte cloudapplicaties
HR-software wordt het vaakst in SaaS-vorm afgenomen. Ruim 42 procent van de bedrijfsvestigingen gebruikt HR-software uit de cloud. Ook office-applicaties worden veel uit de cloud aangetroffen. Bijna één op de vijf bedrijfsvestigingen (21 procent)) gebruikt een office-toepassing in SaaS-vorm. Het hoge SaaS-gebruik in het publieke segment blijkt onder andere uit het gebruik van ‘vertical’-software uit de cloud. Hieronder vallen de leerlingadministratiesystemen in het onderwijs, systemen voor patiëntregistratie en ZIS-systemen in de gezondheidszorg.
Van de office-applicaties uit de cloud wordt veruit het grootste deel gevormd door Microsoft Office 365. Bijna een op de vijf locaties gebruikt inmiddels Office 365-toepassingen. Het onderwijs loopt ook hier ver voor op de overige sectoren.

Cloudleveranciers
De snelle toename in het gebruik van Office 365 is ook te zien als er naar de vendoren van SaaS-toepassingen wordt gekeken. Met een penetratie van 31 procent is Microsoft de meest voorkomende SaaS-vendor. Naast het gebruik van Office 365 vormt ook het gebruik van SharePoint Online een belangrijk deel van het Microsoft-cloudgebruik alsmede Exchange Online en CRM Online. Naast Microsoft scoort ook AFAS goed. Raet en ADP zijn ook prominent aanwezig met hun HR-oplossingen. SchoolMaster is de meest voorkomende leverancier van onderwijstoepassingen uit de cloud.

Meer informatie: Computer Profile

Tags:

Cloud, SaaS

Company:

Computer Profile

Partners