29-03-2017

Joblift: toename vraag naar Internet of Things-specialisten

Deel dit bericht

Metabanenzoekmachine Joblift onderzocht de vacaturemarkt voor IoT-specialisten. Conclusie: het aantal IoT-vacatures is weliswaar vele malen lager dan die voor vele andere IT-specialisten, het vacatureaanbod is gedurende de afgelopen drie jaar snel toegenomen. In tegenstelling tot andere IT-gerelateerde sectoren zijn de banen relatief gelijk over de Nederlandse grote steden verspreid. Philips schreef in de afgelopen jaren de meeste IoT-vacatures uit.

De afgelopen drie jaar werden er in totaal 389 IoT-vacatures uitgeschreven. Hoewel dit weinig is in vergelijking tot bijvoorbeeld big data-specialisten, waarvoor in dezelfde periode meer dan 5.000 vacatures werden uitgeschreven, groeide het aantal IoT-vacatures met gemiddeld 29 procent per maand erg snel. Ter vergelijking: het vacatureaanbod voor big data-specialisten groeide in dezelfde periode met 6,2 procent. De gemiddelde maandelijkse groei voor alle IT-vacatures was gedurende deze periode slechts 1,7 procent. Deze sterke groei is voornamelijk te danken aan de afgelopen twaalf maanden: ging het in 2015 nog om een gemiddelde van vijf nieuwe vacatures per maand, vanaf 2016 werden er gemiddeld 22 vacatures per maand uitgeschreven.

IoT-vacatures verspreid over grote steden
De stad met de meeste IoT-vacatures was Amsterdam. Hier werden sinds 2014 61 vacatures uitgeschreven. Nummer twee en drie, Eindhoven en Rotterdam volgen met respectievelijk 42 en 36 vacatures. Dit verschil met andere steden is echter lang niet zo groot als in andere IT-gerelateerde sectoren zoals big data of startups, waar Amsterdam minstens drie keer zoveel werkgelegenheid biedt als de nummer twee. Den Haag (27 vacatures) en Utrecht (26 vacatures) maken de top vijf compleet.

Philips schrijft meeste vacatures uit
Dat toepassingen van het Internet of Things grotendeels door IT-bedrijven ontwikkeld worden, blijkt uit het feit dat deze sector verantwoordelijk is voor 52 procent van alle vacatures. Het zijn echter niet enkel IT-bedrijven die interesse tonen in het IoT: op een gedeelde tweede plaats staan met 11,5 procent van de vacatures bedrijven in de retail- sector, de zakelijke dienstverlening en de onderzoeks- en onderwijssector. Het bedrijf dat met 39 vacatures de meeste IoT-specialisten zocht is Philips. Plaats twee en drie zijn voor KPN (24 vacatures) en Microsoft (9 vacatures). Als we een conclusie kunnen trekken uit bovenstaande, dan is deze dat serieuze investering van bedrijven in het IoT pas afgelopen jaar echt op gang gekomen is. Mocht het IoT alweer op zijn retour zijn, dan zou deze ondergang wel erg vroeg komen.

Meer informatie: Joblift

Partners