21-11-2016

Data Services Hub van KPN verbindt partijen voor realisatie slimme mobiliteit

Deel dit bericht

KPN is als ICT-partner geselecteerd voor het Partnership Talking Traffic. Overheden en bedrijven werken in dit verband samen aan het verbeteren van bereikbaarheid, doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid in de drukste regio’s en steden in Nederland. Dit partnership past in de ambitie van KPN om een verbindende rol te spelen in de digitale transformatie van Nederland.  

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, regionale en lokale overheden, KPN en elf andere bedrijven investeren tot en met 2020 samen EUR 90 miljoen in het gezamenlijk realiseren van slimme mobiliteit: intelligente toepassingen die weggebruikers - en in de nabije toekomst ook voertuigen - onderweg continu begeleiden en ondersteunen.  

Realtime informatie-uitwisseling
Binnen het Partnership Talking Traffic ontwikkelt KPN als ICT-leverancier een Data Services Hub, een dienst die de veilige en betrouwbare informatie-uitwisseling tussen mensen, machines en organisaties faciliteert. Het Partnership Talking Traffic, de eerste klant van de Data Services Hub van KPN, verwacht vanaf de zomer van 2017 weggebruikers te kunnen voorzien van nieuwe technieken voor rij- en reisadviezen. Dit gebeurt onder andere door realtime informatie-uitwisseling tussen weggebruikers en verkeerssystemen te realiseren.

Internet of Things
Door de toename van connectiviteit en de opkomst van het Internet of Things verwacht KPN dat de Data Services Hub-dienst ook voor andere partijen interessant kan zijn. Met de Data Services Hub kunnen publieke en private partijen op een veilige en betrouwbare manier digitaal samen werken met behoud van en controle over de eigen datasets. Dit maakt de Data Services Hub meer dan alleen een clouddienst. KPN verbindt partijen en zorgt voor het veilig transporteren, opslaan, delen en beheren van datasets. De klant is en blijft eigenaar van de data en bepaalt wie, wanneer en onder welke voorwaarden toegang krijgt tot de informatie.  

Productieomgeving
Chief Commercial Officer Frank van der Post van KPN ziet een groeiende vraag naar een nieuwe manier van verbinden. “Geen data delen, maar op een verantwoorde wijze direct informatie uitwisselen in een productieomgeving waar het belang van privacy en intellectueel eigendom centraal staan. De samenwerking tussen KPN en de huidige partners is voor ons een voorbeeld van deze nieuwe digitale infrastructuur. Partijen die jaren naast elkaar hebben gewerkt kunnen nu hun krachten bundelen, met KPN als neutrale, vertrouwde en betrouwbare verbinder.”

Partnership Talking Traffic
Deelnemers in het Partnership Talking Traffic zijn Vialis, Dynniq, Swarco, Sweco, KoHartog Verkeerstechniek, Royal HaskoningDHV, Ziut, BeMobile, KPN, Flitsmeister, MTVNL en Locatienet en alle overheden binnen het netwerk van Beter Benutten, een investeringsprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Partners