27-05-2016 Door: Freek Kamst

Waarom Cloud BI? Vier jaar later….

Deel dit bericht

In 2012 ben ik gestart met een reeks blogs over Cloud BI en waarom organisaties hiervoor een strategie zouden moeten opzetten. Aanleiding was het feit dat bedrijfsgegevens steeds meer buiten de organisatie zelf worden opgeslagen en het steeds moeilijker wordt om overzicht te behouden. Cloud BI werd destijds door velen als onmogelijk ervaren en de twijfel en angst voor dergelijke technologie was groot. Inmiddels zijn we vier jaar verder en hebben we ervaringen opgedaan die alle verwachtingen te boven gaan. Zelfs een ex-anti-cloud-promoter als Larry Ellison heeft moeten toegeven dat organisaties niet meer om Cloud technologie heen kunnen.

Het is dus duidelijk dat Cloud en specifiek Cloud BI geen hype meer is, maar dat deze technologie onderdeel moet zijn van de organisatie-architectuur. Het vasthouden aan de traditionele denkwijze levert zelfs een risico op voor het voortbestaan van de organisatie. Het niet tijdig kunnen leveren van informatie brengt namelijk concurrentieposities in gevaar.

Onze ervaringen

De ervaringen met Cloud BI zijn verbazingwekkend. Datawarehouseprojecten zijn qua doorlooptijd en bezetting sterk gereduceerd. Complexe datawarehouseprojecten worden gerealiseerd in twee tot vier maanden met een team van maximaal twee specialisten. Dit in tegenstelling tot de traditionele projecten waar zo’n tien specialisten in een periode van zes tot negen maanden actief zijn. Dit is een derde van de doorlooptijd en een tiende van de totale kosten, maar het grootste voordeel is natuurlijk het tegemoet komen aan de informatiebehoefte.

Een ander opvallend fenomeen was dat we met één van onze projecten een Business Intelligence omgeving ontwikkelden tijdens de implementatie van een ERP-bronsysteem. Reden hiervoor was de enorme behoefte om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de financiële processen. Het ERP-bronsysteem was hierdoor constant aan verandering onderhevig, waardoor continu de specificaties werden aangepast. Met een traditionele aanpak zou het budget al snel overschreden zijn en waren er ongetwijfeld discussies ontstaan of het project wel levensvatbaar zou zijn. Echter met Cloud BI waren de wijzigingen snel aanpasbaar en kon er volgens plan worden doorontwikkeld. Het uiteindelijke resultaat was dat met de oplevering van het ERP-systeem gelijktijdig ook de dashboards en rapportages geleverd werden. Geloof me, dit is alleen mogelijk met Agile Business Intelligence toepassingen die in een cloudomgeving operationeel zijn.

Marktontwikkelingen

Momenteel komt er een nieuwe golf BI-leveranciers uit Silicon Valley over ons heen. Deze leveranciers halen de gevestigde orde snel in, waarbij Birst met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Traditionele BI-leveranciers hebben in principe de slag naar de cloud verloren en proberen wanhopig hun bestaande applicaties met cloudtechnologie aan te vullen.

Forrester 2015 Cloud BI Platforms
Data Discovery leveranciers als Qlik en Tableau hebben de afgelopen jaren enorm geprofiteerd van de toenemende informatiebehoefte bij de eindgebruikers. Immers, de traditionele BI-omgevingen konden niet tijdig leveren en dus ontstond er een markt voor lokale software waarmee de problemen tijdelijk werden opgelost. Het resultaat is echter silovorming, een gevolg van het lokaal data opslaan en bewerken. We zien dan ook een enorme brij van gegevens ontstaan die nauwelijks meer beheersbaar lijkt: lokale gegevensbronnen, centrale datawarehouses, lokale applicaties, cloudapplicaties en niet te vergeten de opkomst van ongestructureerde gegevens op het internet (Big Data) met databronnen als Hadoop.

Networked BI
Inmiddels is Cloud BI geëvolueerd naar een volwassen en stabiel platform. Een nieuwe aanpak ‘Networked BI’ komt nu vanuit deze technologie beschikbaar en het zou wel eens de oplossing kunnen zijn om alle gegevensbronnen beheersbaar te maken. Networked BI zorgt ervoor dat gegevens niet meer redundant worden opgeslagen, maar beheerd worden in een netwerk van gegevensbronnen. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit en zorgen er ook voor dat eindgebruikers direct over de gewenste informatie kunnen beschikken. Self-Service BI en Data Blending komen hiermee beschikbaar voor de gehele organisatie met de mogelijkheid om centraal de regie te houden.

Het Networked BI concept komt nu dus op tijd en geeft organisaties de mogelijkheid om orde op zaken te stellen als het gaat om Business Intelligence en Analytics. De ontwikkelingen zullen we in nieuwe blogs uitgebreid gaan beschrijven.


Als u op korte termijn meer wilt weten over Networked BI, bezoek dan kosteloos ons seminar op 23 juni a.s.  Schrijf u nu hier in.

Freek Kamst

Freek Kamst is Director BI Services at the VANAD Group. He's responsible for new business development in the area of Business Intelligence and datawarehousing. He has a lot of experience in datawarehousing and Business Intelligence and is also acting on these type of projects as an advisor or project manager.

 

Alle blogs van deze auteur

Partners