20-02-2015

De 7 bekende en minder bekende voordelen van cloudnetwerken

Deel dit bericht

Ondanks de bezorgdheid over het gebruik van cloudnetwerken, is het een feit dat netwerktoepassingen steeds vaker worden ondergebracht in de cloud. Dit is geen modeverschijnsel, sterker nog: de groei zal zich de komende tijd blijven voortzetten. Iedereen kan wel twee of drie voordelen van cloudnetwerken opnoemen. Toch biedt het meer voordelen dan u denkt. Ik zet de zeven belangrijkste op een rij:

1.       Snel uitrollen

Eén van de vele voordelen van cloudnetwerken is de snellere uitrol. Dit in tegenstelling tot de aanschaf en installatie van uw eigen netwerkapparatuur. Veel cloud netwerktoepassingen, zoals netwerkbeheer, kunnen binnen een paar dagen, uren of zelfs minuten gebruiksklaar worden gemaakt. Uiteraard wel afhankelijk van de provider. Als een cloud netwerk wordt ingezet, kan de IT-gebruiker snel aan het werk met nieuwe toepassingen, zonder tijd te verspillen aan het installeren en configureren van netwerkapparatuur. Tevens bieden cloudnetwerken een enorme verwerkingscapaciteit, die bijvoorbeeld niet geüpgraded hoeft te worden. Dit betekent dat de data die van toegevoegde waarde kan zijn voor een organisatie snel geleverd kan worden.

2.       Productiviteit

Door cloudnetwerken in te zetten, krijgt de interne ICT-afdeling tijd om zich op andere taken te concentreren. ICT hoeft zich niet meer druk te maken over het configureren en onderhouden van de cloud netwerkservice, omdat dit de verantwoordelijkheid van de cloudleverancier is. Een enorme boost voor de productiviteit van uw ICT-afdeling dus.

3.       Mobiliteit

Omdat cloud netwerktoepassingen doorgaans webapplicaties zijn, hebben ICT-gebruikers toegang tot hun data op elk gewenst moment en op elke gewenste plek. Het enige dat nodig is, is een apparaat met een webbrowser en internettoegang. De aanhoudende populariteit van BYOD betekent ook dat ICT-gebruikers hun persoonlijke mobiele apparaten hiervoor gaan inzetten.

4.       Minimale downtime

De cloudleverancier verwerkt alle updates van de cloud netwerktoepassingen en van de netwerkinfrastructuur. De interne ICT-afdeling heeft hier geen omkijken naar en zij hoeven het interne netwerk niet plat te leggen om updates uit te voeren. Voor veel bedrijven klinkt dit als muziek in de oren: er is immers geen downtime,dat een bedrijf plat kan leggen.

5.       Hoge beveiliging

Het is ironisch dat beveiliging, één van de grootste zorgen bij het invoeren van cloudnetwerken, ookéén van de grootste voordelen is die leveranciers van cloudnetwerken in de aanbieding hebben. De meeste providers hebben een strikt beveiligingsbeleid voor hun cloud netwerkproducten. Versleuteling en authenticatie, voorkomen van dataverlies, fysieke beveiliging van datacenters, implementatie van firewalls en bescherming tegen malware zijn slechts enkele beveiligingsmaatregelen die gewoonlijk door aanbieders van cloudnetwerken worden geboden. Het is namelijk altijd in het eigen belang om de gegevens van de ICT-klanten zo goed mogelijk te beschermen. Hiermee verdienen ze ook loyaliteit op de lange termijn.

6.       Lagere kosten

Eén van de bekendere voordelen zijn de lage kosten. Bij netwerken in de cloud hebben bedrijven minder uitgaven dan bij het zelf aanschaffen van eigen apparatuur en software. Bovendien hoeft de ICT-afdeling zich geen zorgen te maken over de aankoop van upgrades op de hardware of software, dat doet de leverancier van cloudnetwerken. Bovendien wordt cloudnetwerken ook beschouwd als een groene oplossing, omdat er geen rackruimte wordt gebruikt. Lagere stroomkosten zijn dan de kers op de taart.

7.       Instante schaalbaarheid

Ook deze is bij het grote publiek wel bekend. De mogelijkheid om snel capaciteit toe te voegen of weg te halen, is een groot voordeel van cloudnetwerken. Het traditionele plaatje bij een uitbreiding van het aantal gebruikers is dat ICT meer netwerkapparatuur en/of -software in huis haalt en dat het weken of zelfs maanden duurt voordat alles operationeel is. Bij cloudnetwerken kan de leverancier direct eindgebruikers toevoegen.

Moet u nu deze zeven voordelen in het hoofd stampen? Nee. Het is het belangrijkst om het volgende in uw hoofd te houden: cloudnetwerken kunnen de ICT-kosten verlagen en de ICT-productiviteit verhogen. Voor de details kunt u altijd mijn blog er weer op naslaan.

Gaby Kroet is regional salesmanager Benelux bij Aerohive

Tags:

Cloud

Partners