06-12-2014

Sandor Klein: ‘CIO, bevrijd je resources’

Deel dit bericht

“Als je niks doet, groeit je datacenter toch 10 procent per jaar.” Sandor Klein, vice-president International Sales bij EnterpriseDB, schetst het probleem waar CIO’s tegenaan lopen. IT-groei bij stilstand, terwijl stilstand achteruitgang is. Wat te doen?

Een veelgehoord advies is dat de CIO budget moet vrijmaken. Sandor Klein van EnterpriseDB verbetert dit advies: “De CIO moet resources vrijmaken”. Wat neerkomt op meer dan slechts ‘geld overhouden’. Het vrijmaken van resources zorgt dat er meer beschikbaar is voor je core-activiteiten, legt hij uit. Daarmee kan een onderneming volgens Klein ‘sneller to market gaan’ en ook nog eens innoveren. Want de huidige activiteiten simpelweg draaiende houden, levert uitdijende IT op. “Als je niks doet, groeit je datacenter toch 10 procent per jaar”, duidt hij de gevolgen van ‘normaal’ IT-gebruik.

Afzetten tegen de gevestigde orde

“Dat is een mooi businessmodel voor traditionele leveranciers, zoals van proprietary databases.” Daar zetten Klein en EnterpriseDB zich tegen af. Support-subscriptions, dát is het businessmodel van deze dienstverlener en tools-maker voor de bekende open source database PostgreSQL. Niet licenties per processorcore, serversocket, etcetera. Dat zijn de verdienmodellen van de gevestigde IT-aanbieders, die dus ook verdienen als de klant zakelijk niet groeit maar qua IT wel.

Het zijn niet alleen de ‘alternatieve’ leveranciers als EnterpriseDB die dit zien. Ook de IT-gebruikende bedrijven beseffen dat het anders moet. Dat besef uit zich ook al in de praktijk, vertelt Klein. Zie maar de snelle groei van EnterpriseDB, dat zich nu meer profileert onder de afkortingsnaam EDB. Het telt een flink aantal grote organisaties onder zijn klanten, waaronder vele Nederlandse gemeenten en ministeries, en het merendeel van de top 10 banken in Europa, inclusief ABN Amro.

Ontsnappen aan vendor lock-in

“Twee dingen zijn heel belangrijk”, verklaart Klein de groeistuip van het tien jaar jonge databasebedrijf. Ten eerste willen bedrijven ontsnappen aan vendor lock-in. Deze ‘insluiting’ bestaat niet alleen uit de software, maar ook uit de audits die leveranciers kunnen en mogen plegen bij hun klanten. “Klanten willen over naar een vrijer model”, waar ze ook toe aangezet zijn door de crisis, aldus Klein.

Ten tweede willen bedrijven enterprise tooling. Voor veel applicaties bestaan er wel open source-equivalenten, maar onderscheidend is het omringende geheel van hulpmiddelen. Een open source-database an sich hoeft niet interessant te zijn voor elke onderneming. Het gaat om bijbehorende beheertools en ook om migratiemiddelen. Zo biedt EDB migratietools om van Oracle naar PostgreSQL over te stappen.

Professionalisering, in product en partnerships

Daar heeft EDB de afgelopen tweeënhalf jaar flink aan gewerkt. “We hebben ons product geprofessionaliseerd: qua features, schaalbaarheid, replication en multi-masters”, somt Klein op. “En er zit meer in de pijplijn.” Sinds vorig jaar is het bedrijf ook partner van HP, waardoor het toegang heeft tot flinke middelen om test- en ontwikkelwerk verder uit te voeren. “Het gaat heel hard. We testen ook op 64-core HP-servers.”

Daarnaast geniet EDB al geruime tijd preferentiestatus op IBM’s pSeries-servers, tegenwoordig Power Systems geheten. Die krachtige Unix-servers draaien veelal IBM’s eigen DB2-database of PostgreSQL van EnterpriseDB. Daarnaast is EDB ook uitgeroepen tot Alliance Partner of the Year van serverleverancier HP. Inmiddels staat het databasebedrijf dan ook stevig in het rijtje naast Oracle, Microsoft SQL Server en IBM DB2.

Volgens onderzoeksbureau Gartner is EDB een serieuze bedreiging voor de gevestigde orde in databaseland. De marktvorser plaatst in zijn bekende Magic Quadrant leveranciers op basis van hun visie en hun uitvoering daarvan. Wat betreft de leveranciers van operationele database-managementsystemen is EDB een jaar geleden al geplaatst in het kwadrant voor Challengers. “Gartner komt één dezer dagen met een nieuw Quadrant, voor 2014, waarin we gestegen zijn in het leader quadrant”, verklapt Klein.

9 van de 10 dingen, voor 10% van de prijs

In het kwadrantenoverzicht van eind vorig jaar zat EDB nét boven de grens die Gartner trekt tussen de niche-spelers en de uitdagers voor de gevestigde orde. Het gaat hier om het Magic Quadrant voor operational DBMS, wat Gartner voorheen OLTP (Online Transaction Processing) noemde. De wereldwijde databasemarkt wordt door Klein ingeschat op een slordige 30 miljard dollar. “Tachtig procent daarvan is relationeel, en tachtig procent daarvan is Oracle”, schetst de EDB-topman de groeimogelijkheden voor zijn bedrijf.

Hij is daarin wel realistisch: “Er zal altijd wel Oracle nodig blijven, voor sommige toepassingen. Wij kunnen niet alles. Maar wel negen van de tien dingen, en dan voor tien procent van de prijs.” Vrijmaken van budget, correctie: van resources dus. Klein ziet in databases het derde IT-veld dat nu wordt ‘bevrijd’. Eerst was er Linux dat door met name Red Hat de zakelijke markt in is gebracht, legt de EDB-topman uit. Toen volgde middleware dat opkwam door Jboss (in 2006 overgenomen door Red Hat).

De databaserevolutie, na Linux en middleware

Nu is de database aan de beurt. Daarbij is er niet alleen de opkomst van alternatieve leveranciers zoals EDB. Tegelijkertijd speelt de trend van de zogeheten NoSQL-databases, als volledig ander systeem dan de traditionele relationele database. Klein ziet dat als een interessante ontwikkeling, die echter niet direct bedreigend is. “Het meeste databasewerk is transactioneel”, legt hij uit. Daarbij willen bedrijven waarborgen, die bijvoorbeeld abonnementen voor ondersteuning en 24x7 support hun geven.

EDB wil zich daarmee juist onderscheiden. Maar op technisch vlak neemt het de jonge, in ontwikkeling zijnde concurrentie wel serieus. Zo is ondersteuning voor het JSON-bestandstype voor NoSQL opgenomen in EDB’s ‘eigen’ PostgreSQL-software. “Het komt samen.” Daarmee wil de leverancier bedrijven keuze bieden, op weg naar de veelal onbekende toekomst. Cloud speelt daarbij ook een rol, waarbij EDB is gecertificeerd voor het snelgroeiende open source cloudplatform OpenStack. “Iedereen die Openstack noemt, heeft gelijk de aandacht van CIO’s.”

Op weg naar IT als utility

CIO’s staan namelijk op de uitkijk: ‘Wat is de nieuwe trend?’ Volgens Klein was cloud al een tijdje de trend, maar hij ziet meer heil in het benaderen van IT als een utility. Dat omvat ook cloud maar is daar niet toe beperkt. IT als nutsmiddel is geen verre toekomstmuziek, maar nu echt al aan de orde. “Zie supersuccessen zoals Salesforce”, verwijst de EDB-topman naar de bekende online-aanbieder van CRM (custromer relationship management). Aan de CIO de taak om te navigeren in deze veranderende wereld.

Door Jasper Bakker

Partners