26-11-2014

Datawet moet bedrijven duidelijkheid geven over verwerking gevoelige data

Deel dit bericht

Een nieuwe Datawet moet bedrijven duidelijkheid gaan geven over dingen die zij wel of juist niet mogen doen met persoonlijke gegevens van Nederlandse burgers. De privacy van burgers op internet moet hierdoor beter worden beschermd.

De PvdA dient een wetsvoorstel in voor de nieuwe Datawet. De huidige wet is volgens de partij verouderd en kan worden vergeleken met een postkoets die de digitale snelweg probeert te betreden. De nieuwe wet moet Nederland dan ook klaarstomen voor de toekomst. De Datawet moet burgers in de digitale wereld gaan beschermen, cybercriminelen aan gaan pakken en bedrijven helpen op de juiste wijze met gevoelige data om te gaan.

Alomvattende wet op dataverkeer
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt: “De PvdA wil dat het kabinet aan de slag gaat met een alomvattende wet op het dataverkeer. Deze Datawet moet regelen hoe we de privacy van onze burgers op internet beschermen, helder afbakenen wat de overheid wel en niet mag om cybercrime te bestrijden, en duidelijke regels maken voor bedrijven in de digitale economie. Mijn collega Astrid Oosenbrug en ik dienen hiertoe vandaag een uitgewerkt voorstel in.”

Het wetsvoorstel voor de Datawet beschrijft verschillende onderwerpen, waaronder het recht om vergeten te worden. Dit recht bepaalt dat burgers bij zoekmachines een verzoek kunnen indienen specifieke zoekresultaten die zij schadelijke achten voor hun reputatie te laten verwijderen. Zoekmachines moeten per verzoek een afweging maken tussen het recht op vrije informatie en de privacy van de betrokken gebruiker. Daarnaast beschrijft de PvdA in de Datawet ook een meldplicht voor datalekken. De PvdA wil bedrijven verplichten datalekken waarbij persoonlijke gegevens van burgers op straat komen te liggen te melden.

Geen algehele hack-bevoegdheid
De PvdA keert zich met haar wetsvoorstel tegen een algehele hack-bevoegdheid, zoals die eerder door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie werd beschreven. Opstelten wilt opsporingsinstanties de mogelijkheid gaan geven cybercriminelen ‘terug te hacken’, waardoor bijvoorbeeld cybercrimecampagnes sneller uit de lucht kunnen worden gehaald. Dit gaat de PvdA echter te ver. De partij wil opsporingsinstantie echter wel voldoende bevoegdheden geven om cybercrime aan te kunnen pakken. Ingrijpen op het hoofdnetwerk van service-providers is echter niet toegestaan. Netneutraliteit en vrijheid van meningsuiting staat hierbij centraal. De politie kan service-providers aanspreken en verzoeken actie te ondernemen.

Partners