29-08-2013

Big Data maakt een vliegende start door in Nederland

Deel dit bericht


Keala en The METISfiles hebben onderzoek gedaan onder 600 CEO’s, CIO’s en CMO’s over het gebruik van Big Data. Uit de resultaten blijkt ondermeer het volgende:

Big Data maakt een vliegende start door in Nederland. Adoptie van Big Data onder bedrijven met meer dan 50 werkzame personen ligt momenteel op 6%. 7% zit in de opstart fase van een Big Data project en nog 6% onderzoekt de mogelijkheden voor een Big data initiatief. Als de definitie van Big Data wordt opgerekt naar specifiek op data gerichte initiatieven, dan heeft zelfs 21% van de onderzochte bedrijven een project operationeel. De sterkste groei van Big Data projecten wordt verwacht in 2015. Tweederde van de respondenten verwacht dat Big data voor hun organisatie in 2017 pure noodzaak is. 45% van de businessmanagers geeft aan dat Big Data veruit het meest relevante ICT onderwerp is voor hun organisatie.

Verder geeft de Big Data marktverkenning aan dat:
De Nederlandse Big Data markt in 2012 €176 miljoen bedroeg, een groei van 48% ten opzichte van 2011. In 2013 groeit de markt naar verwachting met 52%. De gemiddelde jaarlijkse groei tot aan 2018 bedraagt 32%. Het grootste segment is hardware, gevolgd door IT services, software en cloud. Tot 2018 laten de segmenten cloud en software de sterkste groei zien.Zorg, overheid, zakelijke en financiële dienstverlening geven het meest uit aan Big Data. Gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor 60% van de Big Data bestedingen.

De studie van The METISfiles en Keala geeft inzicht in zowel de afnemers- als aanbiederszijde van Big Data in Nederland. Onder Big Data wordt verstaan de gezamenlijke technologieën die het mogelijk maken steeds grotere en meer gevarieerde data sets met een steeds kortere creatie- en/of toegangstijd, te ontsluiten met als doel hiermee waarde te creëren voor een organisatie. Naast Big data projecten zijn ook bredere data initiatieven onder de loep genomen. Het uiteindelijke onderzoek verschaft diepgaand inzicht in de Big Data plannen, motieven, toepassingen en eisen van eindgebruikers, gekoppeld aan de marktomvang, dynamiek en groeiverwachtingen van de aanbodkant.

Ruud Alaerds (foto) van Keala: “De waarde van Big Data voor bedrijfsprocessen neemt in snel tempo toe. Bedrijven kunnen zich steeds beter een voorstelling maken van wat Big Data inhoudt en wat de voordelen kunnen zijn. Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om ongestructureerde data te verwerken, en externe data te kunnen integreren.“

The METISfiles analist Marcel Warmerdam: “Interessant is om te zien dat Big Data door de ICT-afdeling vooral wordt gezien als een middel om de kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie van data en informatie te bevorderen. Businessmanagement ziet Big Data vooral als middel voor het verwezenlijken van zakelijke doelen; zij richten zich veel meer op de analytische kant van Big Data. Toch zijn beide groepen even sterk van de noodzaak van Big Data overtuigd.”


Tags:

Big Data

Partners