06-04-2013

‘CIO’s van twee kanten onder druk‘

Deel dit bericht


‘Een museum van oude stukken’, zo typeert Marc Groetelaars van VMware de traditionele IT-omgeving bij bedrijven. De druk op CIO’s om een meer open en flexibele omgeving in te zetten wordt steeds groter, zowel vanuit gebruikers als vanuit de business. Executive-People sprak met VMware over de uitdagingen die dit biedt voor zowel de CIO als de software-ontwikkelaar zelf.

“IT zit duidelijk in een transformatiefase”, aldus Marc Groetelaars, Regional Director Benelux VMware. “CIO’s staan van twee kanten onder druk. Aan de ene kant zijn er de gebruikers, de werknemers die in hun privé-omgeving bepaalde toepassingen gebruiken die ze ook in de bedrijfs-IT willen gebruiken. Die bedrijfs-IT is echter vaak een soort museum van oude stukken. Aan de andere kant is er de vraag vanuit de business om sneller te kunnen reageren op een snel veranderende markt, om voorsprong te kunnen houden op de concurrentie.”

“Tegelijk zien ook executives dat ze privé over oplossingen beschikken die ze niet hebben in hun werkomgeving. Dat is de druk die IT-afdelingen bezig houdt. Ze moeten daarnaast zorgen voor de traditionele beheerstaken, zoals de nieuwste versies installeren, èn zorgen voor risicovermindering en compliancy. De taak van IT wordt zo veel complexer terwijl ze wel kosten moet verlagen”

“We zien dat IT steeds belangrijker is geworden, want de CIO zit bij de directie aan tafel. Maar wanneer we met ze praten horen we dat ze van verschillende kanten onder druk staan. Overigens praten we ook met anderen, zoals de CFO, juist omdat IT steeds belangrijker wordt. Dat zien we breed gebeuren, we praten met veel sectoren, van zakelijke dienstverleners en de financiële sector tot overheid en gezondheidszorg. En binnen die segmenten zien we dat men elkaar goed in de gaten houdt, als de één een goede use case heeft gaan anderen daar ook meteen goed naar kijken.”

Software defined datacenters

Deze trends heeft VMware vertaald naar drie aandachtsgebieden. De eerste is het gebied van de software defined datacenters. “In het verleden hebben we een betrouwbare infrastructuurlaag gebouwd op het gebied van virtualisatie. Die voordelen nemen we nu mee naar alle segmenten in het datacenter, zoals netwerk en storage. Er blijft niets meer buiten beschouwing. Alles wat als software gedefinieerd kan worden binnen het datacenter zien we een enorme vlucht nemen. Dat speelt goed in op de complexe beheersvraagstukken waar IT mee te kampen heeft, van reguliere taken tot compliancy.”

Het tweede deel is cloud. “Wij kijken daarbij met name naar de hybride cloud. We geloven in een concept waarbij onze klanten hun eigen datacenter hebben, dat ze virtualiseren met het software defined datacenter. Zo krijg je een on premise privécloud, waarmee ze in het complete datacenter voordelen behalen die in het verleden al met virtualisatie voor alleen de infrastructuur beschikbaar waren.”

“Daar kun je echter een stap verder mee gaan. Want bijvoorbeeld beheer behoort niet tot de kerntaken van een bedrijf, en op de kostenkant kan dit vaak efficiënter door bepaalde toepassingen uit te besteden. Maar daarbij is het wel cruciaal dat er interoperabiliteit is tussen je eigen systemen en de zaken die je extern hebt staan. Bovendien is het zeker zo belangrijk dat je niet alleen toegang hebt, maar dat je ook de mogelijkheid hebt er weer mee te stoppen. Als je niet meer uit kunt stappen heb je getekend voor iets wat je niet wilt. De prijs en diensten moeten aansluiten bij je wensen. En een heterogeen platform past vaak het beste bij de wensen van gebruikers, dat is de hybride cloud.”

Hybride cloud

“Met VMware hebben we nu vCloud Powered Service Providers. Zij zijn gespecialiseerd op de technologie van VMware zodat onze klanten die het datacenter hebben gevirtualiseerd op basis van virtualisatie nu de mogelijkheid hebben een hybride cloud te bouwen. In Nederland zijn er meer dan honderdvijftig service providers die de technologie van VMware hebben omarmd en meer dan vijftien die vCloud Powered zijn.”

Het derde deel is mobiliteit, dat voorheen bekend stond als het Nieuwe Werken. “Dat is nu echter veel breder geworden. Kenmerkend is dat het wordt gedreven door de gebruikers, niet meer door de IT-afdeling. De gebruiker wil toegang tot de data, en daarbij maakt het hem niet meer uit met welk apparaat die koppeling tot stand wordt gebracht. Daar zit een spanningsveld: daar waar de gebruiker toegang wil, streeft de IT naar controle en zekerheid. Ook daarvoor hebben we een platform dat hierin voorziet. De ontkoppeling van data, de toegang daartoe en de desktopomgeving van de gebruiker dienen te gebeuren met de controle van IT, volledig compliant en volgens de gezette security-eisen.”

Dit is volgens Groetelaars urgent. “Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de medewerkers gebruik maakt van eigen apparatuur, zonder dat IT dat in de hand heeft. Op het gebied van compliancy en risk management lopen veel organisaties dus achter, omdat gebruikers zo slim zijn geworden en het zelf gewoon regelen buiten de IT om. Hij maakt gebruik van de eigen apparatuur, en van de eigen SaaS-oplossingen als Dropbox. Daar moet IT weer een rol gaan spelen, want anders missen ze niet alleen de boot maar is het ook een risico voor de organisatie.”

Werkplekomgeving

“Onze mobiliteitsoplossingen spelen hierop in. We hebben een lange historie van virtuele werkomgevingen. Gebruikers hebben data, verbinding en toegang nodig. Wat wij doen komt voort uit vragen van de klant, en dat is geënt op de werkplekomgeving van de gebruikers. Het software defined datacenter borduurt voort op die ervaring op het gebied van virtualisatie. We zijn ooit begonnen met desktopvirtualisatie, dat was ons eerste product. Dat is minder bekend, maar we houden ons dus al heel lang met die werkplek bezig.”

Niet verrassend is dat ook de klanten van VMware met veel vragen zitten over cloud. “Het is van hype realiteit geworden, maar hoe ga je daarmee om? Daar horen beleidsmatige veranderingen bij en veranderingen in het datacenter. Daar zijn de juiste partners voor nodig die de juiste oplossingen aanbieden. We zitten steeds vaker bij klanten die niet meer vragen naar producten, maar die ons een probleem voorleggen waar ze een antwoord op willen hebben. Ze willen hulp bij die verandering, en met onze partners spelen we veel meer een integratierol.”

“Het gaat minder om de functionaliteit van het product in het datacenter, maar meer om de betekenis van de oplossing voor het hele bedrijf. Want dat is uiteindelijk de vraag die de IT krijgt, de CEO wil dat de IT waarde toevoegt voor de business. Dat is de transitie die we nu doormaken. Dat valt samen met de transitie van PC naar multi device, daar liggen CIO’s wakker van. De reis naar cloud computing is net begonnen, IT as a service is in opkomst, en dat begint bij de virtualisatielaag. Dat vraagt weer om een andere aanpak, je moet de taal van de business spreken, niet zozeer van de technologie.”

    

Partners