03-04-2013

Robin van Poelje, CEO Total Specific Solutions: “Centrale rol consumenten, burgers, patiënten”

Deel dit bericht


Total Specific Solutions (TSS) is een van de grootste niet-beursgenoteerde softwareondernemingen van Nederland. TSS is het moederbedrijf van diverse gespecialiseerde technologiebedrijven die zich richten op verticale markten: Everest, KZA, PharmaPartners, PinkRoccade Local Government, PinkRoccade Healthcare, TASS en Yonder. Bij de presentatie van de jaarcijfers sprak Executive-People en Dutchitchannel.nl met CEO Robin van Poelje.

Robin van Poelje, CEO: “We hebben te maken met een aantal trends, en die kunnen per markt verschillen. Generiek in onze markt is dat onze klanten bezig zijn met de vraag wat hun kernactiviteiten nu eigenlijk zijn, en waar ze hun activiteiten op moeten gaan richten. Wat gaan ze in hun waardeketen uitbesteden, en hoe moeten ze hun automatisering gaan inrichten? Een goed voorbeeld van een branche waar ICT in de hele keten waarde toevoegt is de auto-industrie, waar leveranciers en toeleveranciers zeer nauw samenwerken.”

“Naast ketenautomatisering zien we in onze markten dat consumenten, burgers en patiënten een steeds grotere rol krijgen. De eindgebruiker wordt steeds nadrukkelijker bij het proces betrokken. We vinden het heel normaal om online een vliegticket te boeken, maar bij de overheid en in de zorg zijn de online-mogelijkheden beperkter. Hoe kun je daar processen digitaal laten verlopen? Dat zijn vragen die wij krijgen.”

IT in huis houden?

“Een andere trend is dat bijvoorbeeld gemeenten zich steeds vaker afvragen of ze al die IT wel zelf in huis moeten houden. Ze kunnen dat ook neerleggen bij een gedegen leverancier. Zo hebben wij vorig jaar de eerste contracten opgetekend van gemeenten die hun IT onderbrengen bij PinkRoccade.”

“Tegelijk zijn we voor onze klanten bezig met nieuwe vraagstukken die voortkomen uit wet- en regelgeving. Voor de nieuwe basisregistratie van gemeenten bijvoorbeeld hebben we een nieuwe applicatie ontwikkeld waarbij je allerlei processen bij Burgerzaken digitaal kunt afwikkelen. Daarmee kom je dichtbij wat je in Andre andere branches online al kunt doen. Onze klanten moeten met minder middelen meer doen, en dan moet je niet bezuinigen op IT maar met IT.”

“In de zorg zien we ontwikkelingen als decentralisatie. Activiteiten die eerst uit de AWBZ werden gefinancierd worden nu gefinancierd uit de WMO, dat betekent veel voor gemeenten en de zorg, waar wij weer oplossingen voor ontwikkelen. De macht komt bij de eindgebruiker te liggen. Dat is zowel bij de zorg als ede gemeente een belangrijk thema. Burgers en patiënten die ergens bij betrokken willen zijn moeten daar de middelen voor hebben. Dat hebben ze in andere sectoren ook, dus waarom hier niet? Hij wil niet alleen op werkdagen, maar ook in het weekend zaken afhandelen met de gemeente.”

“Onze strategie is daar al lang op afgestemd. We zitten al vele jaren in die specifieke markten, waar we ons eigen portfolio hebben van software-oplosssingen. Daar is onze strategie primair op gericht. Als je bijvoorbeeld mee wilt doen met het EPD, wat wij doen, dan moet je heel specifieke kennis hebben van de zorg. Onze bedrijven in de zorg hebben een heel eigen zorgvisie ontwikkeld. Daar zijn we mee bezig, de vraag waar de zorg naartoe gaat, daar ontwikkelen we een eigen visie op. En die visie vertalen we weer naar eigen software-oplossingen. Natuurlijk moet dat gebouwd worden en komt er technologie bij kijken, maar het gaat vooral om de vertaling van die vraagstukken vanuit de markt.”

Groei

“Door die toegevoegde waarde groeien we. Klanten willen wel geld uitgeven aan IT, maar ze kijken er eerst goed naar. Ze wenden zich dus tot bedrijven die hun omstandigheden kennen, dus bedrijven die toegevoegde waarde leveren om groei te realiseren. Voor bedrijven die niet onderscheidend zijn is het lastig.”

“We groeien breed door verschillende sectoren heen. Het zijn verschillende drivers, van nieuwe producten tot nieuwe klanten. Maar we doen nu ook ontzorgingsdiensten, zoals de Pink Private Cloud voor gemeenten. Dat zijn trends die zorgen voor groei. Dat zien we in alle sectoren. De groei bij de overheid is bijvoorbeeld te verklaren uit die behoefte aan ontzorging, en de nieuwe vraagstukken die aandacht nodig hebben.”

“En die oplossingen bieden ook weer voordelen, als je de burger bij processen betrekt kan dat kosten schelen. De burger is de goedkoopste medewerker van de overheid, wordt wel eens gezegd. Dat mechanisme hebben luchtvaartmaatschappijen jaren geleden al ontdekt. De budgetten worden wel kleiner, maar je komt er niet door te bezuinigen op IT. De way out is vaak juist IT.”

Verwachting

“Het komende jaar zullen de trends die ik eerder schetste aanhouden. IT komt steeds vaker ‘uit de muur’, of dat nu cloud genoemd wordt of SaaS, mobility zet door, klanten willen toegevoegde waarde, en soms gaat het om Business Process Outsourcing. Ook Big Data, de waarde halen uit data, zal belangrijk blijven. Die termen zijn overigens makkelijk genoemd, maar om er daadwerkelijk wat mee te doen heb je sectorkennis en marktkennis nodig.”

“Tussen moederbedrijf en dochterondernemingen zit zowel een wisselwerking als een versterkend effect. Bij Total Specific Solutions hebben we een visie op de samenleving en IT, die door de dochterbedrijven wordt doorvertaald naar hun eigen marktsegmenten. Iedere markt is anders, zelfs binnen markten bestaan verschillende culturen en vraagstukken. De vakkennis ligt bij de bedrijven, zij staan dicht bij de klant.”

 

 

 

Tags:

ICT-branche

Partners