20-07-2018 Door: Heike van Muylem

Hoe belangrijk is een dataplatform in je digitale transformatie?

Deel dit bericht

We kunnen maar niet ophouden over die digitale transformatie. Maar met goede reden! Je klanten consumeren meer data dan koffie, zijn vaker online dan offline en verwachten dat jij levert. Op tijd, tegen lage kosten en beter dan je concurrent. Van al deze eisen kun jij het als CEO of CIO flink warm krijgen. Want hoe voldoe je aan alle wensen van je klanten en partners terwijl je de kosten laag houdt en blijft groeien? Een slim dataplatform het antwoord.

Groeien zonder chaos
Voor we beginnen over soorten en maten, eerst even dit: waarom heeft jouw bedrijf een dataplatform nodig? Dit heeft alles te maken met groei. Je werkt waarschijnlijk met een enorme hoeveelheid aan systemen, datastromen, partners en soorten informatie. Al deze elementen zijn waardevol, maar kunnen samen voor chaos zorgen (die chaos noemen we ook wel spaghetti-software). Om je bedrijf te kunnen laten groeien, heb je een oplossing nodig die al deze elementen verbindt op een efficiënte en overzichtelijke manier. Dat doe je met een dataplatform. Hiermee creëer je een centrale plek waar je data niet alleen wordt verzameld en samengevoegd; ook kun je er je analyses draaien. De uitkomsten van die analyses geven je inzichten waarmee je je bedrijfsprocessen, producten en diensten verbetert. En zo kun je groeien!  

Het ultieme dataplatform?
Zo’n dataplatform klinkt veelbelovend. Maar hoe kies je er een uit die aansluit op de wensen van zowel de business als IT? Wat doe je met je legacy systemen? Is er nog een weg terug na de implementatie? De ervaring leert dat een toekomstbestendig dataplatform aan drie voorwaarden voldoet. Samen maken deze voorwaarden je platform tot de perfecte “verkeersleider” voor je bedrijf en gebruikers. In de komende paragrafen lichten we ze toe:
• All-in-one toolbox
• Cloud deployment
• Schaalbaarheid

All-in-one toolbox
Een goed dataplatform is een alleskunner. Het brengt niet alleen je datastromen samen, ook zet het alle berichten om in dezelfde gestandaardiseerde taal. Zo kun je data uit verschillende systemen integreren, combineren en analyseren. De zorgsector is hier een mooi voorbeeld van. Het elektronisch dossier van patiënten wordt door verschillende hulpverleners binnen en buiten het ziekenhuis geraadpleegd en aangevuld. Zonder standaardisering zou dit een chaos worden van verschillende talen, aantekeningen en codes. Een goed dataplatform lost dit probleem op door voor interoperabiliteit te zorgen. Dankzij deze interoperabiliteit kun je enorme hoeveelheden aan data verzamelen en combineren. Zo krijg je een compleet beeld van de situatie, voorkom je dubbele invoer en menselijke fouten.

Cloud deployment
Nog niet zo lang geleden vormden legacy systemen de basis van de meeste IT-architecturen. Legacy systemen zijn echter lastig te koppelen aan andere systemen, ze zijn log en bovendien nauwelijks schaalbaar. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om hun hele hebben en houden (systemen, applicaties, data) naar een dataplatform in de Cloud te verhuizen. Een Cloud provider hanteert een pay-what-you-use model, wat betekent dat je alleen betaalt voor de computer power die je daadwerkelijk gebruikt. Zo ga je van bezit naar gebruik (en dus van CAPEX naar OPEX). Een ander voordeel van een dataplatform in de Cloud is dat je hele IT-omgeving al voor je klaarstaat. Je hoeft je applicaties niet meer van de grond af op te bouwen en kunt sneller aan de slag met minder mankracht. Zo doe je meer met minder resources en versnel je de Time to Market.  

Schaalbaarheid
Hoe groot of klein je bedrijf ook is, je kunt nooit precies voorspellen wat er over vijf jaar gaat gebeuren. Daarom is het onlogisch dat de capaciteit van je dataplatform van tevoren vaststaat. Wat als je harder groeit dan gepland? Met een statisch platform zou je geen kant op kunnen. Schaalbaarheid is daarom een enorm belangrijke feature van je nieuwe dataplatform. Als je de capaciteit van je IT-omgeving in een mum van tijd kunt opschalen, ben je in staat om direct te reageren op veranderingen buiten je bedrijfsmuren. Dat maakt je een snelle speler die zich aanpast op de vraag van zijn klanten. En als je je dataplatform in de Cloud host, ben je ook nog voordeliger uit. Je betaalt immers alleen voor wat je gebruikt en kan dit naar boven en beneden bijstellen.

Het IRIS dataplatform
Samengevat zijn all-in-one functionaliteiten, interoperabiliteit, Cloud deployment en schaalbaarheid de voorwaarden voor een dataplatform waar je nu en in de toekomst mee uit de voeten kan. In het ideale geval verbeter je er niet alleen je bedrijfsprocessen en diensten mee; een goed dataplatform opent ook nieuwe deuren naar bijvoorbeeld nieuwe businessmodellen. Denk aan het verkopen van data of een samenwerking met meerdere partners via een open API-platform: de mogelijkheden zijn eindeloos! Om deze mooie woorden in de praktijk te brengen, ontwikkelden InterSystems experts het IRIS dataplatform: een gloednieuw dataplatform waarmee je razendsnel real-time applicaties bouwt. Dankzij IRIS combineer je oude met nieuwe data vanuit alle mogelijke bronsystemen. De kennis die je daarmee opdoet, kun je vervolgens inzetten om dezelfde dingen beter te doen en nieuwe dingen sneller. Allemaal op hetzelfde platform.

Heike van Muylem

Heike van Muylem is Marketing Manager Benelux bij InterSystems.

Alle blogs van deze auteur

Partners