19-02-2018

Atos ontwikkelt diensten voor European Space Agency op basis van satellietdata

Deel dit bericht

Atos is door het European Space Agency (ESA) geselecteerd voor het ontwikkelen en beheren van Data & Information Access Services (DIAS). Het DIAS-systeem zal real-time geodata van aardobservatieprogramma Copernicus combineren met gegevens uit verschillende bronnen. Deze informatie wordt omgezet naar informatieproducten voor bedrijven die actief zijn in uiteenlopende sectoren, zoals de maakindustrie, verzekeraars, nutsbedrijven, land- en bosbouw, stedenbouw en hulpdiensten.

Met de informatie die DIAS ontsluit, komt een schat aan gegevens vrij waarmee wetenschappers bijvoorbeeld de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen analyseren en overheden stedelijke ontwikkeling efficiënt kunnen beheren. Ook stelt het de olie- en gasindustrie in staan om risico’s te evalueren en beheersen en kunnen landbouwers hun gewassen en oogst beter managen.

Open platform voor innovatie
Atos gaat namens de Europese Commissie en ESA leiding geven aan een consortium, dat bestaat uit DLR, e-Geos, EOX, GAF, Sinergise, Spacemetric, Thales Alenia Space en T-Systems. De IT-dienstverlener is verantwoordelijk voor de integratie, levering en het operationele beheer van het cloud-platform dat specifieke databronnen zal integreren. Dit nieuwe platform maakt data van de constellatie van Sentinel-satellieten van de EU en dataleveranciers beter toegankelijk. Dit maakt het mogelijk voor derde partijen - de industrie, nationale ruimteagentschappen, MKB-bedrijven en startups - innovatieve diensten te ontwikkelen die zijn gebaseerd op data afkomstig van satellieten. Atos gaat deze services samen met haar partners ontwikkelen en in de markt zetten. De gecombineerde technologie en expertise van Atos en haar partners voegt snelheid, flexibiliteit en kracht aan het platform toe, dat in staat is grote datavolumes in verschillende formats te verwerken.

Het Atos Codex-aanbod van dataservices voorziet het DIAS-platform van analytische en cognitieve tools om ruwe satellietdata te vertalen in waardevolle inzichten voor verschillende industrieën.

Grote maatschappelijke voordelen
Het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening die accurate en real time informatie van satellieten integreert, biedt een aantal grote voordelen:
• Beter inzicht in het functioneren van de planeet - aardobservaties en het op afstand uitlezen van data worden steeds belangrijker om het functioneren van de planeet en haar ecosystemen te doorgronden.
• Snellere voorspellingen - het combineren en verwerken van grote en complexe datavolumes uit verschillende bronnen kan, vrijwel op real time basis, unieke inzichten bieden.
• Betere besluitvorming - organisaties kunnen data die afkomstig zijn van aardobservaties beter integreren in hun waardeketens en beschikken over informatie die eerder niet binnen hun bereik lag.

Volgens de European Association of Remote Sensing Companies (EARSC), die professionals in de sector met elkaar verbindt, groeit de markt voor diensten op basis van aardobservatiedata in de komende jaren naar verwachting met 10 tot 15 procent als gevolg van het snel groeiende aanbod van innovatieve diensten in tal van sectoren.

Het platform is wereldwijd voor klanten beschikbaar vanaf juni 2018.

Company:

Atos

Partners