09-11-2017

Pilot met topsportdata tool IRIS gaat van start

Deel dit bericht

Een consortium van wetenschap, bedrijfsleven en topsport presenteert de topsportdata tool IRIS (Insights & Research in Sports). Deze tool is ontwikkeld om alle topsportdata binnen de Nederlandse Roei- en Zwembond (KNRB en KNZB) op één plek op te slaan. Daarnaast beschikt IRIS over de mogelijkheid om de belangrijkste prestatie-indicatoren geautomatiseerd terug te koppelen aan atleten en coaches.

IRIS gaat komende maand de pilotfase in. Een selecte groep roeiers, coaches en begeleidende staf gaat de tool testen in het dagelijks gebruik. IRIS is hiermee de tool om data uit de topsport op één plek op te slaan en terug te kunnen koppelen aan coaches en atleten. Met behulp van een big data oplossing wordt de data gestructureerd opgeslagen en is het beschikbaar voor multidisciplinair onderzoek. IRIS voegt hiermee een nieuw hoofdstuk toe aan het klassieke sportonderzoek.

Het unieke van IRIS ten opzichte van andere commerciële tools is dat deze tool op maat is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Roei- en Zwembond. De sportbonden kunnen met behulp van de tool alle monitorings-, test-, en onderzoeksdata opslaan en krijgen overzichtelijke informatie uit de data teruggekoppeld. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de huidige bestaande commerciële tools, omdat die vrijwel altijd incompleet blijven en daardoor niet aan alle wensen kunnen voldoen. Dankzij de opzet van het Van Meten Naar Weten project, waarbij wetenschap, bedrijfsleven en sportbonden intensief samenwerken, is dit probleem verholpen. Een subsidie vanuit Sportinnovator (ZonMw) heeft dit mogelijk gemaakt.

In het vervolg van het project ontwikkelt een team van Capgemini IRIS door om naadloos aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van de topsport. Samen met het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS), CTO Amsterdam en NOC*NSF wordt tevens bekeken hoe andere bonden kunnen aansluiten bij het initiatief en wordt gestart met het multidisciplinaire onderzoek.

IRIS is voortgekomen uit het SportInnovator project Van Meten naar Weten, een samenwerking tussen HvA, VU, KNZB, KNRB, Capgemini en Lode.

Company:

VU, HvA, Capgemini

Partners